Ana SayfaGüncelBasına ‘olağanüstü’ sansür: ‘Son dakika’ yasak, resmi açıklamalar serbest

Basına ‘olağanüstü’ sansür: ‘Son dakika’ yasak, resmi açıklamalar serbest

HABER MERKEZİ –  Hükümet yayın yasaklarını düzenleyen KHK’nın kapsamını daha da genişletti. Başbakanlık talimatıyla RTÜK’ün televizyon kanalları yöneticileri ile yaptığı toplantıda, kanal yöneticilerine “olağanüstü durumlarda” gün boyu ekranda kalan “son dakika, sıcak haber” vb. gibi yazılar gösterilmemesi, resmi makamların açıklamaları dışında alt yazılara yer verilmemesi gibi bir çok sansür talimatı verildi.

Resmi Gazete’de 6 Ocak’ta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) yayın yasakları ile ilgili düzenlemesinin kapsamı Başbakanlık talimatı ile RTÜK’e çağırılan televizyon kanalları yöneticileri ile yapılan toplantıda genişletildi.

Toplantıya Kanal A, NTV, Akit TV, Ulusal Kanal, TV NET, TRT, 24 TV, Kanal 7 ve Ülke TV, Halk TV; CNN Türk, Kanal D, atv ve aHaber  kanallarının Ankara Temsilcileri ve Ankara Haber Müdürleri katıldı.

Toplantıda yöneticiler olağanüstü dönemlerde yayınların nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bilgilendirildi.

Buna göre şiddet ve saldırı olaylarının ardından olay yerinin görüntüsü, ambulans ve itfaiye görüntüsü, tanık anlatımları, görevlilerin çalışması görüntüleri ile olaya ilişkin eleştiri ve yorum, olayın sıcaklığı geçmesine karşın “sıcak haber” ve “son dakika” yazıları gösterilmeyecek.

Altyazılarda ise sadece resmi makamların açıklamaları ve görüntülerini içeren altyazılar serbest olacak.

Ayrıca olayın nerede yaşandığına dair bilgi, olayın nerede yaşandığına dair haritaya bile yayınlarda yer  verilemeyecek.

Toplantıda aktarılan sansür kararları ile birlikte KHK’nın öngördüğü kapsamı daha da genişletilmiş oldu.

Toplantıda “olağanüstü dönemlerde” nasıl yayın yapılacağına dair verilen talimatların ayrıntılarını içeren belge de televizyon yöneticilerine verildi.

Cumhuriyet Gazetesi, “sansür tebilgatı” olarak nitelendirdiği belgenin ayrıntılarını ise şöyle verdi:

Resmi makamların görüntüleri hariç yasak

Patlama saldırı gibi terör olaylarında resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışında görüntü ve görsel öğe kullanılmayacak. Patlama veya saldırı sonucu yaralanan ya da hayatını kaybeden kişilere ait görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlar kullanılmayacak.

Abartılı anlatımlar, olay anı ve olay sonrası olay yeri görüntüleri yayımlanmayacak. Korku ve paniği gösteren görüntüler yayımlanmayacak.

Tanık anlatımları yasak

Olay yeri görüntüleri yasağına; itfaiye, polis aracı, ambulans görüntüleri, olay anı ve sonrasındaki tanık anlatımları, görevlilerin çalışmaları ve delil toplama faaliyetleri yayımlanamayacak.

Olay yeri tespitine yönelik yer ve konum bilgileri yayımlanamayacak. Yer ve konum bilgilerinin edinilmesine yarayacak görüntü kullanılamayacak.

Fail ve olaya iştirak etme şüphesi bulunanların isimleri, soruşturmanın gizliliğini ihlal edebilecek benzer bilgi, görüntü, haber, eleştiri ve yorum içeren yayınlar yayımlanamayacak. Şüpheli terör örgütlerinin isimleri bile yayınlarda söylenemeyecek.

‘Son dakika’ yasak

Sunucu ve muhabirlerin ajitasyon içeren abartılı ifadeleri bile yasak kapsamında olacak.

Olayın sıcaklığı geçmesine rağmen, gün boyu ekranda kalan “son dakika, sıcak haber” vb. gibi yazılar gösterilmeyecek.

Yayın akışının kesilerek sürekli yayın yasağına neden olan olaya ilişkin haberlere yer verilmesi haber bültenleri dışında bölünmüş ekranda olaya ilişkin görüntülere ve yorumlara yer verilmesi mümkün olmayacak.

“Marka şehirler” olarak tanımlanan “İstanbul, İzmir, Antalya” kentlere yönelik kritik altyapı tesislerine yönelik saldırılar özellikle yayın yasakları kapsamında değerlendirilecek.

Yayın yasağı gerektiren olaylara ilişkin Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, vali, emniyet müdürü gibi resmi makamların açıklamaları, olay öncesine ilişkin veya resmi makamlarca dağıtılan görüntüler ve resmi makamların açıkladığı bilgi ve verilere ilişkin haberler yasaklarının kapsamında değerlendirilmeyecek. Görüntü içermeyen alt yazı ile bildirim ve yayın akışı kesilmeksizin haber saatlerinde verilen ve yasak kapsamına girmeyen haberler yayımlanabilecek.

Yayın yasağı düzenlemesi

6 Ocak’ta çıkan KHK ile yayın yasaklarına ilişkin getirilen düzenlemede şu ifadeler yer alıyordu:

Basın Kanunu uyarınca yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapılması halinde kuruluşun programları bir gün durdurulur. Bir yıl içinde ikinci kez tekrarlanma halinde kuruluşun yayını beş güne kadar, üçüncü kez tekrarında on beş güne kadar, dördüncü kez tekrarında ise yayın lisansının iptaline karar verilir.