Ana SayfaGüncelBehiç Ak’ın yeni resimli öyküsü: ‘Gökdelene Giren Bulut’

Behiç Ak’ın yeni resimli öyküsü: ‘Gökdelene Giren Bulut’

Aşağıdaki insanlar, yukarıdaki kenti görünce, çok kıskanmışlar.

“Yukarıda öyle güzel bir kent varken, biz niye burada yaşayalım?” demişler.


Çocuk ve gençlik edebiyatının ödüllü ismi yazar ve karikatürist Behiç Ak’ın ‘Gökdelene Giren Bulut’ isimli yeni çocuk kitabı Günışığı Kitaplığı etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Resimli öykü kitaplarıyla da çok sevilen Behiç Ak, okurlarını bu kez bulutlara konduruyor, tepelerde uçuruyor. Yenilenen tasarımıyla da, benzersiz bir görsel okuma olanağı sunan kitap, kent yaşamının bunalttığı insanları hayal dünyasının zenginliklerine davet ediyor, çocuklara oyun arkadaşı oluyor.

‘Gökdelene Giren Bulut’, rengârenk desenlerin arasında, çocuklarla birlikte nitelikli zaman geçirmek için birebir.

Arka kapaktan

Gökdelenin tepesinde yaşayan Minik Koko ve köpeği Bonbon, aşağıdaki hayata çok özenmektedirler. Bir gün, pencereden içeriye bir bulut süzülür. Şekilden şekile giren bu yumuşacık bulut, uçak şeklini alıp iki arkadaşı pırrr diye uçuruverir. Koko ve Bonbon’u masmavi, pufuduk bir macera beklemektedir…

Behiç Ak hakkında

Samsun’da doğan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den bu yana Cumhuriyet gazetesinde çizdiği bant karikatürlerin yanı sıra tiyatro oyunu yazarlığıyla da tanındı. Karikatürleri yurtdışında sergilendi. Ayrılık ve Bina’nın yanı sıra Avrupa ülkelerinde sahnelenen Fay Hattı ve Tek Kişilik Şehir adlı oyunları geniş ilgi gördü. Belgesel film alanındaki çalışmasıyla ödül alan sanatçı, çocuk kitapları yazıp çizmeye yoğunlaştı.

Toplumsal eleştiriye dayalı dizisi “Gülümseten Öyküler”le her yaştan okurun büyük ilgisini topladı. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan renkli öykü kitabı Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çince’ye çevrildi (2014). Bilyeler gibi, ilgi gören resimli çocuk kitabı Gökdelene Giren Bulut da Günışığı Kitaplığı tarafından yenilendi (2017).

Benim Bir Karışım, Ben Ne Zaman Doğdum? gibi, küçükler için felsefeye giriş niteliğindeki “Tombiş Kitaplar” dizisini sürdüren Behiç Ak, otuz yıllık karikatür birikiminden bir seçkiyi Karikatür Kitabı adı altında topladı. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazanan sanatçının son çocuk romanı, Çatıdaki Gezegen (2016).