Ana SayfaGüncelBekir Bozdağ’dan Öcalan’la ilgili soru önergesine yanıt

Bekir Bozdağ’dan Öcalan’la ilgili soru önergesine yanıt

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP Milletvekili Berdan Öztürk’ün 6 yıldır avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili soru önergesine verdiği cevapta, ceza infaz kurumlarında ve ceza infaz mevzuatında ‘tecrit, izolasyon ve sürgün’ şeklinde bir uygulama bulunmadığını ifade etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşuları ile ilgili soru önergesine yanıt verdi.

6 yıldır avukatları ile görüştürülmeyen Öcalan’a yönelik tecridin sorulduğu Bozdağ’ın cevabındaki ifadeler şöyle:

Gerek yüksek güvenlikli kurumlarda, gerekse diğer kapalı ceza infaz kurumlarında tecrit ve izolasyon şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır. Ceza infaz mevzuatımızda ‘sürgün’ şeklinde bir uygulama bulunmamakta olup, başta zorunlu nakiller olmak üzere, hükümlü ve tutuklular mevzuata uygun olarak bulundukları ceza infaz kuramlarından, başka ceza infaz kuramlarına nakledilmektedirler. Başka ceza infaz kurumuna sevk edilen hükümlü ve tutukluların sevklerinden önce gerekli sağlık kontrolleri yapılmakta ve güvenlik önlemleri alındıktan sonra sevk işlemleri gerçekleştirilmektedir.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda barındırılan hükümlülerin cezalarını diğer kurumlardaki hükümlü ve tutuklular gibi ‘5275 sayılı kanun uyarınca’ infaz ettiklerini de söyleyen Bozdağ, Öcalan’ın en son 2016 yılının Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la yaptığı görüşmeyi anımsatarak şu cevabı verdi:

Soru önergesinde adı geçen hükümlülerden ilkinin hukuki yardım ve savunma hakkı kapsamında avukatları ile diğer hükümlü ve tutuklular gibi görüşebildiği, ancak zaman zaman gemi arızası veya kötü hava şartları gibi nedenlerle hükümlünün barındırıldığı adada bulunan Ceza İnfaz Kurumu’na ulaşım sağlanmasında güçlük çekildiği, bu nedenle de avukatları, ailesi ve vasisiyle görüşmelerinde sorun yaşanabildiği, hükümlünün 11.09.2016 tarihinde kardeşiyle bayram açık görüşünü gerçekleştirdiği anlaşılmıştır” dedi.

2011’den beri avukatlarıyla görüştürülmüyor

PKK lideri Abdullah Öcalan, tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana da İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmüyor.

6 Ekim 2014’ten beri de ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan, darbe girişiminin ardından yaratılan kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz yılın Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşebilmişti.

Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez daha önce sadece 2016 yılı içerisinde 57 kez görüş başvurusu yaptıklarını, ailelerin de 26 kez başvuru yaptığını ancak bütün bunların reddedildiğini söylemişti.

Bilmez, 15 Temmuz’dan sonra ise 62 avukat görüş başvurusu yapıldığını, 54 defa da aile görüşü için başvuru yapıldığını bunlardan bir aile görüşü hariç tüm başvurularının reddedildiğini ifade etmişti.