Ana SayfaGüncelBurhan Sönmez: Türkiye’de kitap, devletin bütün kösteğine rağmen hala el üstünde

Burhan Sönmez: Türkiye’de kitap, devletin bütün kösteğine rağmen hala el üstünde

HABER MERKEZİ – Yazar ve yayıncı Burhan Sönmez, devletin Türkiye’de yayıncılık üzerindeki tüm baskılarına rağmen kitabın hala ‘el üstünde’ tutulduğunu söyledi.

100’den fazla ülkede temsilciliği bulunan Uluslararası PEN’in 12 kişilik Yönetim Kurulu’na katılan yazar ve yayıncı Burhan Sönmez, Ayrıntı Yayınları 30. yılı vesilesiyle açıklamalarda bulundu.

Kültür Servisi’nden Adalet Çavdar’a konuşan Sönmez, bugünün yayın dünyasına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Kitap toplatmaları, gazetecilerin tutuklanması, dağıtım ağlarının tekelleşmesine gibi baskılara karşın kitabın Türkiye’de hala el üstünde tutulduğunu dile getiren Sönmez, “Ben buna özel bir anlam ve değer vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Sönmez’in değerlendirmesi şöyle:

Her konuda olduğu gibi bu konuda da insanlar iyimser ve kötümser olarak ikiye ayrılır. Kötümser olanlar bardağın boş tarafını görür, eleştirir, yakınır. Ben iyi tarafından bakanlardanım.

Bugün yayıncılık çok zor bir iş. Birincisi gerçekten kâr marjı çok düşük, yoğun emek isteyen bir sektör ve çok büyük ekonomik ve siyasi risklerle iş yapıyoruz. Türkiye’de 2000 civarında yayınevi olduğu söyleniyor, bunun içerisinde en çok okunan, en çok izlenen beş-on yayınevinden biri olmak tabii ki size ekstra sorumluluk yüklüyor.

Bütün bunlara baktığımızda Türkiye’deki yayıncılığın kitap basmadaki zenginlik, çevirilerdeki artışın ve okunan kitap türlerindeki çeşitliliğin giderek artması, siyasi atmosferin tersine yeni fikirlere açık bir okur kitlesi olduğunu düşündürüyor. Verilere göre dünyadaki en büyük 11’inci kitap pazarı Türkiye’dir. Bu açıdan belki gelişmişlik düzeyinde alt sıralardayız ama kitap konusunda birçok yerle kıyaslandığında iyi bir yerdeyiz.

Devletin bütün kösteğine ve yok saymasına rağmen. Kitapları toplatıyorlar, gazetecileri içeri atıyorlar, vergileri inanılmaz artırıyorlar, dağıtım ağları tekelleşiyor. Bütün bu zorluklara rağmen kitap hâlâ Türkiye’de el üstünde tutuluyorsa ben buna özel bir anlam ve değer vermemiz gerektiğini düşünüyorum.


Bu röportajın tamamına buradan bakabilirsiniz.