Ana SayfaGüncelÇatışmaların ve yasakların ortasında çocukların 1 yılı: 118 çocuk hayatını kaybetti

Çatışmaların ve yasakların ortasında çocukların 1 yılı: 118 çocuk hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – İHD 2016 yılında çocuklara yönelik hak ihlalleri ile ilgili raporunu açıkladı. Rapora göre, 2016 yılında 22’si Kürt kentlerindeki çatışmalı süreçte olmak üzere bölgede 118 çocuk yaşamını yitirdi, 75 çocuk yaralandı, 150 çocuk gözaltına alındı, 40 çocuk tutuklandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2016 Yılı Çocuk Haklarına Yönelik İhlaller Raporu”nu açıkladı.

İHD Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıda raporu açıklayan Çocuk Komisyonu yöneticisi avukat Ercan Yılmaz, 2016 yılında çocuklara yönelik hak ihlallerinin ciddi artış gösterdiğinin altını çizdi.

Rapora göre silah kullanma yetkisinin ihlali ve “dur” ihtarı nedeniyle, güvenlik güçleri tarafından 5 çocuk yaşamını yitirdi, 6 çocuk ise yaralandı.

Bölgede yaşanan çatışmalı ortamlarda 22 çocuk yaşamını yitirdi, 12 çocuk ise yaralandı veya fiziksel tahribat ile yaşamını sürdürmek zorunda kaldı. Ülkede gerçekleştirilen bombalı saldırılar sonucunda 41 çocuk yaşamını yitirdi, 3 çocuk ise yaralı olarak kurtuldu.

Raporda ayrıca mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcılar sonucu 9 çocuğun yaşamını yitirdiği 27 çocuğun da yaralandığı belirtildi.

Sınır hattında meydana gelen olaylarda 11 çocuğun yaşamını yitirdiği 19 çocuğun ise yaralandığı kaydedilen raporda, resmi hata ve ihmal sonucu 7 çocuğun yaşamını yitirdiği açıklandı.

150 çocuk gözaltına alındı, 40’ı tutuklandı

Raporun devamında toplumsal olaylar ve ev baskınları sonucu, yıl içerisinde 150 çocuk gözaltına alındı, bunlardan 40’ı tutuklandı. Raporda dikkat çekilen  bir diğer nokta, bölge kentlerinde ilan edilen “sokağa çıkma yasakları” sırasında gözaltına alınan çocuklara yönelik işkence ve kötü muamele uygulamaları oldu. 6 çocuk gözaltında işkenceye maruz kalırken, yine en az 6 çocuk ise gözaltı yerleri dışında veya sokakta şiddete uğradı.

114 çocuk istismara maruz kaldı

Raporda, çocuklara yönelik cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinde, işkence ve kötü muamele, sağlık sorunları, sosyal etkinliklerden mahrum bırakılma, psikolog desteğinden yoksun bırakılma gibi pek çok ihlalin yaşandığı kaydedildi. Yaşanan ihlaller sonucunda cezaevlerinde 2 çocuk yaşamını yitirdi. Yıl içerisinde aile içi şiddete maruz kalan 10 çocuk yaşamını yitirirken, 2’si yaralandı ve 114 çocuk istismara maruz kaldı.

 

 




Önceki Haber
10 EKİM DAVASI | Ailelerden sanıklara: 'Sizi yönlendirenlerin yargılanmasını sağlayın'
Sonraki Haber
Romanya'da ‘yolsuzluk affı’ protestoları istifa getirdi