Ana SayfaGüncel‘Cübbeleri yerden alıp giyeceğiz’: Cebeci’de dekan kapısına ‘duvar’ ve ‘Büyük Ders’

‘Cübbeleri yerden alıp giyeceğiz’: Cebeci’de dekan kapısına ‘duvar’ ve ‘Büyük Ders’

HABER MERKEZİ – Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde bahar yarıyılı, ihraç edilen akademisyenler, öğrenciler ve mezunların katılımıyla ‘Büyük Ders’ ile açıldı. 78 akademisyenin ihraç edildiği kampüsteki İletişim Fakültesi’nde öğrenciler Dekan’ın odasına ‘duvar’ ördü.

Son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 78 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nde ‘Büyük Ders’, ihraç edilen akademisyenlerin, öğrencilerin ve mezunların katılımıyla gerçekleşti.

İhraçların ardından 10 Şubat’ta kampüste yapılmak istenen ‘Büyük Buluşma’ etkinliğini polis engellemiş, TOMA’larla girdiği kampüste akademisyenleri gözaltına almıştı.

Bugünkü etkinlikte polis şiddeti yaşanmazken, kampüs çevresinde de polisler yoktu.

Dersin yapıldığı salona “Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet” pankartı asıldı.

Burada Prof. Dr. Yalçın Karatepe “Mülkiye’nin dünü, bugünü, yarınını” anlattı. Prof. Dr. Emine Gül Kapçı ise “Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin Dönüşümü” başlıklı derslerinin yanı sıra farklı fakültelerden akademisyenler de söz aldı.

Katılımın yüksek olduğu ‘Büyük Ders’te, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin eski dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Eğitim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Emine Gül Kapçı, İletişim Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Prof. Dr. Nur Betül Çelik ve Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen Dr. Cenk Yiğiter ders verdi.

Akademisyenler bu derste fakültelerin dünü, bugünü ve yarını ile fakültelerin dönüşümünü anlattı.

“Salonda ağır bir hava var”

SBF öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe derste şunları söyledi:

Salonda ağır bir hava var bunu biliyorum. Bunun nedeni üniversitelere yapılanlar. Bugün günlerden 13 Şubat. Ama kaderin cilvesi olmalıdır ki 27 yıl önce 13 Şubat 1990 tarihinde 1402’li hocalarımızın mahkemelere başvurduğu yani döndüğü ilk gündü. Bu tarihte dönen hocalar geçtiğimiz hafta bu kampüse giremedi. Bu kurumda toplumda derin izler bırakan, mücadelelerini hukuk zaferiyle sonuçlandıran hocalarımız bu cuma kampüse alınmadı.

“Cübbeleri yerden alıp giyeceğiz”

İletişim Fakültesi’ndeki görevinden kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen akademisyen Prof. Dr. Nur Betül Çelik ise şöyle konuştu:

Kendimi özgürleşmiş, arınmış ve önüm açılmış hissediyorum. Hep beraber gitmeyeceğiz, buradayız; öğrenmeye, öğretmeye devam ediyoruz. Cübbeleri yerden alıp giyeceğiz. Hep beraber ama. Bir tekimiz dışarıda kalırsa ben bu kampüsten içeriye adım atmayacağım. Hep beraber bu kampüse girdiğimiz günü bekliyorum.

‘Büyük Ders’in tamamını akademisyen Kerem Altıparmak’ın paylaşımı üzerinden izleyebilirsiniz:

Dekan’ın kapısına ‘duvar’

Öte yandan okulun İletişim Fakültesi (İLEF) öğrencileri, Dekan Abdülrezak Altun’un kapısına duvar görseli yapıştırdı.

Yine SBF öğrencileri de ihraç edilen akademisyenlerin fotoğrafları ve isimlerini fakültelere yerleştirdi.