Ana SayfaGüncelFreemuse açıkladı: Türkiye sanata saldırı ve sansürde ilk 10’da

Freemuse açıkladı: Türkiye sanata saldırı ve sansürde ilk 10’da

HABER MERKEZİ – Freemuse tarafından her yıl açıklanan sanata ve sanatçılara yönelik sansür, saldırı ve hak ihlalleri raporuna göre Türkiye, sansür ve saldırıda ilk 10’da.

Danimarka merkezli ifade özgürlüğü organizasyonu Freemuse tarafından her yıl açıklanan sanata ve sanatçılara yönelik sansür, saldırı ve hak ihlalleri raporu açıklandı.

Rapora göre Türkiye, en çok sansür uygulayan ülkeler arasında yedinci sırada yer alırken, ilk 10’da Kuveyt, Çin, Mısır, Hindistan, Rusya, ABD, Pakistan ve İran bulunuyor.

Diken’de yer alan haberde rapora göre Türkiye’nin sanatsal ifade özgürlüğü konusunda ciddi hak ihlallerinin yaşandığı ülkeler sıralamasında 2015’e göre altı sıra yukarı çıkarak yedinci sıraya geçtiği belirtildi.

Raporda ayrıca sanata yönelik esas baskının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilhan edilen OHAL koşullarında yaşandığının altı çizildi.

Raporda Türkiye’yle ilgili şu ifadelere yer verildi:

Türkiye 2015’te 12’nci sıradayken 2016’da 13 teyit edilmiş sansür vakasıyla yedinci sıraya yükseldi. Ülkede sanatın tüm dallarına yönelik sansür eylemleri ‘devletin bekası’ gerekçesiyle gerçekleşirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından muhalif seslere yönelik baskısı sebebiyle arttı.

Raporda ayrıca 2016’da sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik 23 ciddi hak ihlalinin yaşandığı belirtildi ve 11 sanatçının cezaevinde olduğu, üç sanatçıya ve sanat eserine saldırı düzenlendiği, iki sanatçının da tehdit edildiği kaydedildi.

Sanatsal ifade özgürlüğüne yönelik ihlallerin ve sansür vakalarının 21’inin müzikte, yedisinin tiyatroda, beşinin görsel sanatlarda, ikisinin sinemada, birinin de farklı sanat dallarında gerçekleştiği belirtildi.

Sanata ve sanatçıya yönelik ihlal eylemlerinden 13’ü sansür, 11’i hapse atma, yedisi soruşturma, üçü saldırı, ikisi de tehdit olarak gerçekleşti.