Ana SayfaÇeviriFukuşima’daki radyasyon ‘hayal bile edilemeyecek’ kadar yüksek seviyede

Fukuşima’daki radyasyon ‘hayal bile edilemeyecek’ kadar yüksek seviyede

HABER MERKEZİ – Fukuşima’daki radyasyon seviyesi 2011’deki tsunamiden bu yana ulaştığı en yüksek seviyede. Elde edilen olağandışı veriler, nükleer santrali işleten Tepco’nun üzerindeki baskıyı arttırıyor.

Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde bir reaktörün içerisindeki radyasyon seviyesi, tesis yaklaşık 6 yıl önce üçlü bir erime yaşadığından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Tesisin operatörü, Tokyo Electric Power (Tokyo Elektrik Enerjisi – Tepco), atmosferik okumaların Reaktör 2’nin muhafaza tankında saatte 530 sieverti bulduğunu söyledi. Reaktör 2, Japonya’nın kuzeydoğu sahillerini vuran ve tesisi felce uğratan devasa tsunaminin erimeye uğrattığı 3 reaktörden biri.

Olağandışı radyasyon ölçümleri, binlerce işçinin maruz kaldığı riskin altını çiziyor. Tepco’ya tesisi kapatması için baskı artıyor, fakat tesis bugün kapatılsa dahi etkilerinden tamamen kurtulunması 40 yılı bulacak.

Bazı uzmanlar tarafından “hayal bile edilemez” olarak nitelendirilen bu veriler, reaktörün o bölgesinde daha önceden ölçülmüş 73 sievertin çok üstünde.

Sadece 1 sievertin 1 dozu insanda radyasyon hastalığı ve bulantı oluşturmaya yeterli; 5 sievert, maruz kalanların yarısını 1 ay içerisinde öldürürken, 1 doz 10 sieverte maruz kalınması durumunda ise birkaç hafta içerisinde ölüm kaçınılmaz.

Ayrıca Tepco’nun yaptığı görüntü analizlerine göre aynı reaktörün basınç tankının altındaki metal ızgarasında bir delik olduğu ortaya çıktı. 1 metre genişliğindeki delik, büyük ihtimalle nükleer yakıtın Fukishima Daiichi’nin destek soğutma sistemini bozduktan sonra kazanı eritmesi ve delip geçmesiyle oluştu.

AFP’ye konuşan Tatsuhiro Yamagishi Tepco’nun sözcüsü “Delik nükleer yakıtın eritmesi ve tankı delmesiyle oluşmuş olabilir ama şu an için bu sadece bir hipotez” dedi:

Yakalanan görüntülerin önemli bilgiler sağladığının farkındayız ama araştırmaya devam etmemiz gerekiyor. İçerideki durumun tam olarak ne olduğunu söylemek şu an için çok zor.

Tesisteki tehlikeli derecede yüksek radyasyon oranı, tesisin boşaltılmasını zorlaştırıyor.

Tepco Reaktör 2’nin muhafaza tankına 1000 sieverte kadar dayanabilen uzaktan kumandalı bir robot göndermeyi planlıyor. Bu da demek oluyor ki robot içeride en fazla iki saat kalabilecek.

Firma radyasyonun reaktörün dışına sızmadığını söylüyor ve robotun işe yarayacağını çünkü değişik radyasyon seviyeleri arasında bir noktadan bir noktaya sürekli hareket halinde olacağını iddia ediyor.

Fukushima Daiichi’deki Tepco ve ortaklık yaptığı şirketler şimdilik sadece özellikle zarar görmüş üç reaktördeki erimiş yakıtın yerini ve durumunu belirleyebildi. Tesisi yerinden güvenle kaldırmak ise nükleer tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir olay olacak.

Erimiş yakıtın zarar görmüş reaktörlerin muhafaza tanklarının dibinde biriktiğine inanılıyor ancak tehlikeli derecede yüksek radyasyon seviyesi mühendislerin yakıtın boyutlarının durumunu kesin olarak ölçmesini engelliyor.

Bu haftanın başlarında Reaktör 2’nin altında bulunan koyu renkli topakların görüntüleri paylaşıldı. Birikintilerin uranyum yakıt birikintileri olduğuna inanılıyor, bu felaketten beri yapılan ilk kapsamlı keşif.

Aralık’ta yapılan hükümet açıklamasına göre nükleer tesisin kapatılması, kapsadığı arazinin bulaşıcı maddelerden arınması, radyoaktif atıkların depolanmasına ait giderlerin ve ödenecek tazminatın toplamı yaklaşık olarak 21.5tn yen(£150bn), 2013’te hesaplanan giderin neredeyse iki katı.


Kaynak: The Guardian

Çeviri: Ezgi Gül