Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Harcını inşaat işçilerinin kardığı’ gazete: Şantiye

‘Harcını inşaat işçilerinin kardığı’ gazete: Şantiye

HABER MERKEZİ –  İlk sayısı 10 Ekim Ankara katliamından önce çıkan, yazarından editörlerine tüm kadrosu inşaat işçilerinden oluşan Şantiye Gazetesi, yayına verdiği aranın ardından ilk sayısı ile tekrar okuyucuyla buluştu.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) tarafından çıkarılan, yazarından editörlerine tüm kadrosu inşaat işçilerinden oluşan ve işçilerin kendi kalemlerinden sorunlarını, uğradıkları haksızlıkları, bunlar karşısındaki direnişi yansıtan Şantiye Gazetesi tekrar yayında.

İlk sayısı 10 Ekim Ankara Katliamı öncesinde çıkan gazete katliamda 6 sendika yöneticisi ve üyesi hayatını kaybettiği için yayının ikinci sayısını çıkaramadı.

Ancak işçiler 2 ayda bir yayınlanan gazetenin ikinci sayısı ile 2 Şubat’ta tekrar okuyucu ile buluştu.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinden Gülşen Koçuk’a konuşan gazeteyi hazırlayan işçiler gazeteyi “‘işçilerin harcını kardığı” olarak tanımladı.

Gazetenin çalışanlarından İnşaat İş üyesi Yunus Özgür, gazetenin inşaat işçilerinin maddi katkılarıyla yayınlandığını belirterek şunları söylüyor:

Biz sadece onun gazete haline gelmesi sürecindeki teknik boyutunda yer aldık. Çünkü işçilerden gelen tüm yazılar yer aldı içerisinde. Bu anlamıyla sendikanın işçilerle birlikte tüm harcını kardığı bir gazete

Katliamdan sonra birçok kez gündeme geldi ama kimi nedenlerle erteledik. Son süreçte böyle bir gazetenin çıkartılması hem Ankara’da kaybettiğimiz arkadaşların başlattığı bir şeyi devam ettirmek hem de inşaat işçilerinin sesi soluğu olması anlamında bizim için önemli bir yerde duruyordu.

Gazetenin dağıtımı için ise üç büyük şantiye seçtiklerini kaydeden Özgür, bunun yanı sıra gazeteyi sokaklarda dağıtacaklarını ve farklı kentlerdeki üyelerine de posta yolu ile ulaştırılacağını ifade ediyor.

İnşaat İş Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol gazetenin sadece inşaat işçilerinin değil, sorunlarını ve direniş hikayesini ulaştıran tüm işçilerin yazısına yer vereceğini söylüyor.

Akyol şöyle devam ediyor:

Gerçekten işçilerin sorunlarını bilmiyorlar. Bunları ancak biz anlatabiliriz. Ne bir akademisyen, ne bir yazar, ne bir çizer bir işçi kadar anlatamaz. Biz kendi gazetemizde işçilere problemlerini anlatmaktan çok, çıkış yolunu da göstereceğiz. Bizim gösterdiğimiz çıkış yolu çoğu insanın aklına yatmıyor veya uzak duruyorlar. Çünkü bizim kavgadan başka şansımız yok.

Şantiye Gazetesi’nin emekçilerinden Kadir Kurt ise gazetenin mizanpajından baskısına tüm sürecinin inşaat işçileri tarafından yapıldığını anlatıyor.

Kurt şunları söylüyor:

Bu yüzden inşaat işçisi hem yazar oldu, hem politika yaptı ya da bir edebi öykü, şiir yazması için zorladık. İnşaat işçisine kendi gücünü göstermek için böyle düşündük. Yazı yazmak da, karikatür çizmek de, öykü yazmak da çok uzak değil bize.

 

Previous post
Tutuklu gazeteci Ömer Çelik’ten mektup var
Next post
Tahliye olan Ahmet Türk'ten ilk açıklama