Ana SayfaGüncelHDP, Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM’e başvurdu

HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM’e başvurdu

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın devam eden tutukluluklarına ilişkin AİHM’e başvuruda bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcı Saruhan Oluç, Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, milletvekilleri Osman Baydemir, Ertuğrul Kürkçü, Mithat Sancar, HDP Strasbourg Temsilcisi Faik Yağızay ve avukat Reyhan Yalçındağ’dan oluşan bir heyet, HDP Eş Genel Başkanlarının tutukluluklarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Başvuruda, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından bir inceleme yapılmamış olması sebebiyle AİHM’e başvuru zorunluluğu doğduğu belirtildi.

Türkiye’nin en çok oy alan üçüncü partisi olan HDP’nin Eş Genel Başkanlarının seçmenlerini ve partiyi temsilen katıldıkları eylem ve düzenledikleri basın açıklamaları ile suçlandıkları kaydedilen başvuruda, özellikle referandum sürecinde tutuklu yargılanıyor olmalarının Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan özgürlük, güvenlik hakkı, ifade özgürlüğü ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği ifadelerine yer verildi.

HDP’ye ait parti binaları, seçim büroları ve araçların defalarca kez saldırıya uğradığı kaydedilen başvuruda, 22 Temmuz 2015 tarihinden bu yana HDP, DBP ve bileşenlerine yönelik operasyonlar kapsamında 9 bin 796 kişinin gözaltına alındığı ve bunların 2 bin 906’sının tutuklandığı aktarıldı.

Başvuruda ayrıca, Temmuz 2016’dan bu yana aralarında HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu 12 milletvekili ile birlikte toplam 5 bin 471 kişinin gözaltına alındığı ve bunlardan 1 bin 482’sinin tutuklandığı belirtildi.

AİHM başvurusunda, referandum sürecinde etkili bir “Hayır” kampanyasının örgütlenmesi için çalışan muhalefetin susturulması ve cezalandırılması amacıyla keyfi ve sistematik bir hal alan gözaltı ve tutuklamaların siyasi bir amaç taşıdığı da belirtildi.

  Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM’e başvuru

12 HDP’li vekil tutuklu

Geçtiğimiz gün Ferhat Encü’nün tekrar tutuklanmasıyla birlikte HDP’nin tutuklu vekillerinin sayısı 12’ye yükselmişti.

HDP’nin tutuklu milletvekilleri şöyle: Eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü.


Kaynak: dihaber