Ana SayfaGüncelHDP Milletvekili Ferhat Encü tahliye oldu

HDP Milletvekili Ferhat Encü tahliye oldu

HABER MERKEZİ – 4 Kasım’dan bu yana ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklu bulunan HDP Milletvekili Ferhat Encü tahliye edildi. Cezaevi çıkışında konuşan Encü, tutuklanmalarını “siyasi bir karar” şeklinde değerlendirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü için tahliye kararı verildi.

4 Kasım’dan bu yana tutuklu bulunan Encü, tutuklu bulunduğu dosya kapsamında mahkemenin verdiği ara kararla tahliye oldu.

Tahliyede avukatların itirazı sonuç verdi.

AYM kararı hatırlatıldı

Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan dava kapsamında tutuklu bulunan Encü için Ocak ayı içerisinde görülen duruşmada tahliye çıkmamıştı.

Kendisine tahliyeyi getiren avukat itirazında ise 30 Ocak’ta tahliye olan İdris Baluken’in tahliye kararındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı hatırlatılmıştı.

Avukatların itirazlarını değerlendiren mahkeme, Encu hakkında tahliye kararı verdi.

Encü’nün Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu.

Tahliye sonrası ilk açıklama

Cezaevi önünde açıklama yapan Encü, içeride hala başka arkadaşlarının olmasından kaynaklı tahliyelere sevinemediklerini söyledi.

HDP’li Ferhat Encü, konuşmasında şunları dile getirdi:

Bu tahliyeye sevinecek değiliz iki eş başkanımızın hala içeride olması, diğer arkadaşlarımızın rehin tutulması, 70’e yakın belediye başkanlarının, parti yöneticilerinin, birçok il başkanlarımızın siyasi kararla içeride olması aslında Türkiye’deki hukuk sisteminin iktidara ne kadar bağımlı olduğunu, nasıl bir siyasi kararla tutuklandığımızın göstergesidir. Hele referandum sürecinde bizleri çalışamaz hale getirmek istemeleri, halkımıza baskılarla, tutuklamalarla referandumda ‘Evet’i çıkarmak istemelerinin açık bir göstergesi. Bu saçmalığın bir an önce son bulup tüm arkadaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını, ülkenin barış huzur içerisinde, gelecekte bütün etnik yapıların bir arada yaşamasını talep ediyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz.

‘Siyasi bir kararla tutuklandık’

Siyasi bir kararla buradayız. Dosyalarımız incelenirse sırf halkımızın yanında bulunduğumuzdan kaynaklı rehin tutulduk. Kimseden korktuğumuz yok, bu ülkenin bir an önce huzura kavuşmasını istiyoruz. Bir an önce bu saçmalıklar bitirilir umarım. Özellikle cezaevindeki süreçte bizleri yalnız bırakmayan Kürdistan’dan Türkiye’den Avrupa’dan bize dayanışma mesajı gönderen herkese teşekkür ediyoruz. Bizi sahiplenen halkımıza, sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Onların direnişi cezaevinde direnişimiz oldu. Herkese ayrı ayrı teşekkürümüzü sunuyoruz.

HDP: Hukuksuz tutukluluk durumu sona erdi

Tahliye kararı ile ilgili olarak HDP Genel Merkezi “Şırnak Milletvekilimiz Ferhat Encü’nün hukuksuz tutukluluk durumu sona erdi. Cezaevindeki tüm siyasetçiler için mücadelemiz devam edecek” mesajını paylaştı.

Tahliye kararını HDP Milletvekili Ziya Pir ise Twitter adresinden şöyle duyurdu:

Encü’nün dosyası

Ferhat Encü’nun tutuklu olduğu dosyada hakkında hazırlanan 5 ayrı fezleke birleştirilmiş ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açılmıştı.

Encü’nün 20 Ocak’ta da müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada tutuksuz olarak yargılanmasına karar verilmişti.

Bu davada Encü, Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darp edildiği iddiasıyla yargılanıyordu.

11 vekil tutuklu

Ferhat Encü’nün tahliyesiyle birlikte HDP’nin tutuklu milletvekillerinin sayısı 11’e düştü.

HDP’nin tutuklu milletvekilleri şöyle: Eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş.