Ana SayfaGüncelİsviçre’den Cizre raporu: ‘Bodrumdakiler önce öldürüldü, sonra yakıldı’

İsviçre’den Cizre raporu: ‘Bodrumdakiler önce öldürüldü, sonra yakıldı’

HABER MERKEZİ – İsviçre Adli Tıp Kurumu, Cizre’de bodrumda katledilenlerden biri olan Berjin Demirkaya’nın cenazesinden alınan parçaları inceleyerek bir rapor hazırladı. Rapora göre ‘bodrumdakilerin önce öldürüldüğü sonra yakıldığı’ iddiasının güçlendiği açıklandı.

İsviçre Adli Tıp Kurumu (CHUV) Cizre’de bir grup insanla birlikte sığındığı bir bodrum katında öldürülen Berjin Demirkaya’dan arda kalan 3 parçadan birisi üzerinde inceleme yaptı.

Alanında dünyaca ünlü CHUV tarafından hazırlanan 36 sayfalık raporda, Demirkaya’dan kalan parça üzerinde söz konusu parçanın vücudun hangi kısmına ait olduğunun tespiti için Antropoloji, Genetik Analiz, Toksikoloji ve Adli Kimya ünitelerinin araştırmaları sonucu ortaya çıkan bulgular analiz edildi.

Raporda parça üzerinde yapılan araştırmada küçük bir metal parçasına rastlanıldığı ve söz konusu metal parça üzerinde yapılan araştırma sonrası da bunun bir mermi parçası olma ihtimalinin ‘çok yüksek’ olduğu, çünkü metal parçasının mermilerde kullanılan alaşımdan yapıldığı belirtildi.

Önce öldürüldü, sonra yakıldı

Yine söz konusu parçanın çok küçük olması ve tamamen dehidratasyona ve yüzeysel karbonizasyona (sıvı kaybı ve kömürleşme) uğraması nedeniyle vücudun hangi kısmına ait olduğu tespitinin zor olduğu ancak parçanın kas ve kemikten oluştuğu ifade edildi.

dihaber’in haberine göre parçada tespit edilen ve mermi olduğu ifade edilen metal parçası, vücutta meydana gelen su kaybı ve yanma biçimi buradaki insanların önce öldürüldüğü, ardından yakıldığı yönündeki iddiaları güçlendiriyor.

‘Kimyasal’ kullanımı da raporda

Raporda Demirkaya’nın ölümüne herhangi kimyasal bir silahın neden olup olmadığına ilişkin de bir inceleme yapıldığı kaydedildi.

Bu inceleme sonucunda en çok kullanılan bazı kimyasal silahlarda bulunan maddeler üzerinden yapılan araştırmalar sonucu herhangi bir bulguya rastlanmadığı ifade edildi.

Raporda, söz konusu sonucun “herhangi kimyasal maddenin kullanılmadığı” anlamına gelmediği, sadece ellerindeki parçanın küçük olması, kendilerine ulaştırılana kadar otopsi ve benzeri birçok dış müdahale maruz kalması nedeniyle bunun tespitinin zor olduğu vurgulandı.

Ne olmuştu?

Yasak ve operasyonların sürdüğü dönemde, geçtiğimiz yılın Ocak ayında çatışmadan kaçan, aralarında yaralıların ve çocukların da olduğu 31 sivil Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesi’nde bulunan bir apartmanın bodrum katına sığınmıştı.

Bodruma sığınanlar ara sında OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile kapatılan Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Berjin Demirkaya da vardı.

Bodrumda ambulans bekleyen lerden uzun bir süre haber alınamazken, günler sonra sokak ve evlerden çıkarılan ve yakılmış halde bulunanlar cenazelerden birinin de Demirkaya’ya ait olduğu teşhis edilebilmişti.