Ana SayfaDünyaİtalya’da kürtaj hakkına ‘vicdani ret’ engeli

İtalya’da kürtaj hakkına ‘vicdani ret’ engeli

HABER MERKEZİ – İtalya’nın başkenti Roma’da bir hastaneye kürtaj yapacak iki doktorun alınması Katolik Kilisesi ve muhafazakar kesim tarafından tepkiyle karşılandı.Ülkede kürtaj yasal olmasına rağmen ‘vicdani ret’ hakkından yararlanan doktorlar kürtaj yapmıyor.

İtalya’nın başkenti Roma’da San Camillo Hastanesi, kürtaja karşı çıkmayan iki doktoru işe alması Katolik Kilisesi ve muhafazakar kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

BBC’nin haberine göre ülkede kürtaj 1978 yılından bu yana yasal ancak doktorlara bu konuda ‘vicdani ret’ hakkı tanınıyor ve bu hakkı kullanan doktorların büyük kısmı kürtaj yapmayı reddediyor.

Katolik Kilisesi’nin İtalya’daki yönetim birimi olan Piskoposlar Konferansı bu girişimin, doktorlara vicdani ret hakkı tanıyan yasanın ihlali anlamına geldiğini iddia etti.

Kilise’ye bağlı Avvenire gazetesi de konuya dair “vicdani retçilere karşı ayrımcılık yapıldığı” yorumunu yaptı.

Sağ görüşlü Libero gazetesi de yalnızca kürtaj yapan doktorların işe alınmasını ‘suç’ ve ‘şantaj’ olarak değerlendirdi.

Gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanı Beatrice Lorenzin, yasaların yalnızca vicdani retçi olmayanlara yönelik iş ilanı vermesini öngörmediğini belirtti.

Ulusal Tabip Odası Federasyonu da, işe alımda bu tür kriter uygulamalarının ‘haksız rekabet’ teşkil ettiğini belirterek San Camillo’nun iki doktorun işe alımını iptal etmesini istedi.

San Camillo Hastanesi’nin bağlı olduğu Lazio Bölge Yönetimi ise kararı savunarak, kürtaj yapacak doktorlara ihtiyaç olduğu için vicdani retçi olmayan doktorların işe alındığını ifade etti.

“Esas kadınların hakkı engelleniyor”

Lazio Bölge Başkanı Nicola Zingaretti şunları söyledi:

Vicdani ret hakkı yüzde 100 garanti ediliyor. Ancak San Camillo Hastanesi vakasında, yalnızca gebeliğin sona erdirilmesi taleplerini yerine getirme hizmeti için 2 personel alımı yapıldı.

Lazio bölgesinde görev yapan vicdani retçi doktorların oranının yüzde 78 olduğunu belirten Zingaretti, “Esas kadınların gebeliğe son verme hakkı fiili olarak engelleniyor” diye konuştu.

İktidardaki Demokratik Parti’den Senatör Daniela Valentini de San Camillo’nun kürtaj yapmaya karşı olmayan iki doktor alarak “kadınlara haklarını garanti ettiğini” ifade etti.

 

Previous post
AKP referandum kampanyasını başlattı
Next post
'Hayır' bildirisi dağıtan Haziran üyelerine bıçaklı saldırı