Ana SayfaEkolojiKadıköy’de alternatif bir etkinlik: ‘Konservelerin Uyanışı’

Kadıköy’de alternatif bir etkinlik: ‘Konservelerin Uyanışı’

HABER MERKEZİ – Melike Bozkurt ve Erdem Temel, eski konserve kutularından süpürge borularına dek çeşitli malzemelerden nasıl müzik aleti üretilebileceğini ‘Konservelerin Uyanışı’ etkinliğinde anlatıyor. “Farklı materyallerin özgün seslerini çıkarmaya çalışıyoruz” diyen Melike Bozkurt bu etkinliği, vegan enstrüman yapımını ve hikayelerini Gazete Karınca’ya anlattı.


Haber: PELİN ÖZKAPTAN


Bu yazıya başlarken geri dönüşüme dair bildiğiniz kalıpların dışına çıkmaya hazır olun. Çünkü Kadıköy’de düzenlenen ‘Konservelerin Uyanışı’ etkinliği bir konserve kutusunun sadece bir konserve kutusu olmadığına tanık ediyor insanları.

Melike Bozkurt ve Erdem Yılmaz hayal gücünün sınırlarını zorlayabilecek, işe yaramaz olarak olarak gördüğümüz konserve kutusu, süpürge borusu gibi çeşitli materyalleri müzik aletine dönüştürüyor.

Bozkurt ve Yılmaz, ayrıca ‘Odr Custom’ adını verdikleri bir müzik aletleri markası oluşturma yolunda ilerliyor. İkisi de vegan olan çift bunu müzik aletlerine yansıtarak hayvansal ürünlerden tamamen arınmış müzik aletleri üretiyor.

Marangoz Gepetto’nun ahşaptan yarattığı Pinokyo misali kullanılmayan her malzemeye can veren ikiliden Melike Bozkurt neler yaptıklarını ve başlangıç noktalarını Gazete Karınca’ya anlattı.

Konserve kutuları, elektrik süpürgesi boruları gibi çoğu atık olan malzemelerden müzik aleti yaratma fikri nasıl ortaya çıktı?

Geri dönüşüm enstrümanları yapma fikri Sığınak Kafe ve Sığınak Sanat Evi’nin yürütücüsü sevgili Yavuz Yılmaz sayesinde ortaya çıktı. Erdem ve ben zaten hali hazırda kendi tasarım enstrümanlarımızı yapıyorduk ve Yavuz bize kendi Sanat Evi’nde bizimle nasıl bir çalışma yapabileceğini sordu. Biz de kısa sürede insanlara gösterebileceğimiz en uygun seçeneğin geri dönüşüm enstrümanları yapmak olduğuna karar verdik.

Bir çoğumuzun ilk kez duyduğu bir alan bu. Dünyada etkilendiğiniz müzisyenler oldu mu bu anlamda?

Paraguay’daki Landfill Harmonic orkestra bu bağlamda bize ilham kaynağı oldu. Landfill Harmonic, gettolarda yaşayan çocuklar için atıklardan gayet profesyonel enstrümanlar yapılması fikriyle başlıyor ve daha sonra bu enstrümanlarla bir orkestra kuruluyor. Bir orkestrada bulunabilecek bütün yaylı, mızraplı, üflemeli ve vurmalı çalgılar bulunuyor bu orkestrada.

Enstrüman yapacağınız malzemeleri ölçüt aldığınız noktalar var mı yoksa her şeyden yararlanıyor musunuz?

Bu konuda kendimizi kısıtlamıyoruz. Her şeyden yararlanıyoruz. Bir malzemeyi değerlendirip değerlendirmemek hayal gücümüze kalıyor.

Konservelerin uyanışı atölyesinde neler yapılıyor?

Katılımcıların bulabildiği her türlü atıktan, özellikle konservelerden, o an içimizden gelen her türlü çalgıyı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Etkinlikte çalgıları ortaya koyanlar bizden çok katılımcılar oluyor. Evden komşudan vs. getirdiklerini nasıl bir çalgıya dönüştürmek istediklerini daha çok onlar söylüyor. Biz sadece çalgı yapımcı olarak deneyimlerimizi aktarıyoruz.

Bir enstrümanın yapımı ne kadar zaman alıyor?

Geri dönüşüm enstrümanlarının yapımı 4 ila 12 saat arası sürüyor. Diğer projemizdeki su kabağı enstrümanların yapımı ise 1.5-2.5 ay arası zaman alıyor.

İlk duyduğumda şaşkınlık yaşadım ben. İnsanların tepkisi nasıl oluyor bu dönüşümün mümkün olduğunu öğrendiğinde?

Sosyal medyada çok fazla tepki aldık. İlk anda çok yoğun bir ilgi aldığımızı hissetmiştik. Çok fazla paylaşım ve destek mesajları geldi. Röportaj yapmak isteyen çok fazla kişi bir anda etrafımızı sardı. Ancak ne yazık ki aynı tepkiyi etkinlik için göremedik. İlgi gösterenler atölyemize katılmadılar ve de haber anlamında yaptığımız iş çarptırıldı. Erdem’le bugüne kadar yaptığımız bütün çalgılar geri dönüşüm olarak gösterildi. Bu da bizi çok rahatsız ediyor.

Evet aynı zamanda vegan ve hayvansal ürün kullanımı noktasında da hassassınız. Bundan bahseder misiniz.

Erdem’le beraber kurduğumuz Odr Custom olarak yaptığımız su kabağı ve bambudan tasarım enstrümanlarda hayvansal ürün kullanmıyoruz. Çünkü pek bilinmese de çalgıların cilasından tutkalına, mızrabından yayına birçok yerde hayvan derisi, kemiği, bağırsağı, böcek salgısı ve de yanında böcek, kaplumbağa kabuğu, at kılı vb. kullanılıyor. Biz onların yerine alternatiflerini araştırıyor ve kullanıyoruz.

Peki çevre dostu bir etkinlik olarak da yorumluyor musunuz bunu?

Kesinlikle çevre dostu diyemeyiz! Çevre dostu diyebilmek için insanı tüm varoluşun merkezinde kabul etmemiz gerekiyor. Böyle bir algı savunduğumuz her şeyin tam tersini temsil ediyor. Ekolojist bir etkinlik de değil (evet çevre dostu ve ekolojist farklı kavramlar). Bireysel çabalarla üç beş atığı geri dönüştürerek doğada neden olduğumuz yıkımı geri çeviremeyiz. Biz sadece farklı metaryellerin özgün seslerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.

Etkinlik hangi sıklıkla düzenleniyor?

Etkinlik şimdiye kadar 2-3 haftada bir gerçekleşiyordu. Ancak bundan sonra etkinliği başka bir çalgı yapımcı arkadaşımızın devam ettirme olasılığı var, durumu henüz net değil.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 

Keşke etkinliğimize katılanların sayısı bizimle röportaj yapmak isteyenler kadar çok olsaydı. Saygılarımızla…

Previous post
Kanal D'den 'tarafsızlık' ilkesi: ‘Hayır’ diyen İrfan Değirmenci kovuldu
Next post
CHP, AKP’nin ‘İnsan Hakları Karnesini’ hazırladı: 15 yılda hak ihlalleri katbekat arttı