Ana SayfaGüncelKADINLAR NE DİYOR? | “Yaşanılası bir dünya için, bizi yok edecek sisteme ‘Hayır'”

KADINLAR NE DİYOR? | “Yaşanılası bir dünya için, bizi yok edecek sisteme ‘Hayır'”

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişikliği referandumuna, ‘Kaderimizi tek adamın iki dudağının arasından çıkacak kararlara teslim etmemek için hayır diyeceğiz” diyen kadınlar, ‘Hayır’ın gerekçelerini Gazete Karınca’ya anlattı.


Haber: PELİN ÖZKAPTAN


Kadınlar, başkanlığı da kapsayan Anayasa değişikliği referandumunun en çok kendi hayatlarını etkileyeceği ve yaşanan ihlalleri meşrulaştıracağı kanaatinde.

Referanduma dair tartışmaların yoğunlaştığı bugünlerde sokağa çıkıp kadınlarla referandumda verecekleri yanıtı ve gerekçelerini konuştuk.

Yaşanılası ve özgür bir yaşam alanı için ‘hayır’ diyeceklerini belirten kadınlar düşüncelerini Gazete Karınca’ya anlattı.

“Evet demenin akla yatkın tarafı yok”

Görüşünü sorduğumuz 50 yıllık avukatlık geçmişi bulunan bir kadın “Fikrimi söylerim ama fotoğraf ve isim vermem. Yaşlandım artık kızım, onların ne yapacağı belli olmaz” diyerek anlattı:

Hep tepedeki adamlarla uğraştım çünkü dini kullandılar. Üsküdar’ın ilk tek başına çalışan kadın avukatıydım. Hep haksızlığa uğrayan kadınlar için çalıştım. Dini, cinselliği kullanmaya çalışıyorlar. Ben onların hiç bir şeyine evet demem. ‘Evet’ demenin akla yatkın hiç bir tarafı yok.

“Halka zulmeden tüm sistemler için hayır diyoruz”

Gülçin Özer:

Hem kadın olmaktan hem de bu ülkede yaşamanın gerçekliğinden ötürü tabi ki hayır diyorum. Zaten son süreçte Cinsel istismar, tecavüz vs. alanlarında devletin kadına karşı örgütlediği kültürel ve yasal çalışmalar söz konusu. O yüzden hayır dememek elde değil. Ama tabi ki neden hayır dediğimizi de bilmemiz, insanlara anlatmamız gerekiyor.

Her şeyden önce yaşanılası bir dünyada yaşamadığımız için ‘Hayır’. Sadece AKP için değil halka zulmeden bütün devlet sistemleri için ‘Hayır’ diyoruz. AKP de devlet sistemi içerisinde kendisini var etmiş bir iktidar ve tabi ki ona da ‘Hayır’ diyoruz bu sebeple. Yaşanılası bir dünya için ‘Hayır’.

“Kadınları tamamen yok edecek sisteme karşı”

Esra Değirmenci: 

Tek adam rejimine karşıyım tabi ki. Bu yüzden de ‘Hayır’ diyeceğim. Hala kadınların yeteri kadar hakka sahip olamadığını düşünürken, kadınları tamamen yok edecek bir sisteme karşı geliyorum.

“Kadınların yaşamı daha da zorlanacak”

Ela Karakuş: 

Tek adam rejimine iradenin tek bir insanda toplanmasına ve bu son süreçte özellikle kadınlara yapılan başkanlık rejimi geldiğinde kadınların yaşamı çok daha zorlaşacak. İradenin, inisiyatifin, kaderimizin tüm insanların toplumun kaderinin tek bir adamın iki dudağı arasından çıkacak kararlara bağlı olmaması için hayır diyorum. Özgürlüklerimizi kısıtlayacağı için ‘Hayır’ diyoruz.

“Daralan yaşam alanlarımıza karşı hayır”

Dilşad Canbaz: 

Kadınlar tabi ki hayır diyor. Çocuk istismarlarına, tacize, tecavüze, cinsel şiddete karşı, sokakta daha rahat yürüyebilmek adına, özgür yarınlar adına elbette ki hayır diyoruz. Sokaklarda ve her yerde yaşam alanlarımız gittikçe daralıyor. OHAL bahane ediliyor ama öncesinde başladı tabi ki bu mesele. 7 Haziran’da yükselen özgür bir sese duyulan tahammülsüzlükte vardı.

Tek adamın iki dudağı arasından çıkıp, bize sunulacak yaşama tüm kadınlar olarak ‘Hayır’ demeliyiz.

“Kadın üzerindeki saldırılara karşı hayır”

Dilem Ataş:

Son süreçte çıkartılan yasalara, tecavüzü meşrulaştıran kendi erkek adaletiyle kadın cinayetlerinde indirimler yapanlara karşı ‘Hayır’ diyorum. Kürt, Alevi bir kadınım. Ve yaratılan kutuplaşmanın özellikle biz kadınlara yönelik yok etme politikasıyla sistemin, Erdoğan’ın, KHK’larla atılmalardan tutun OHAL’deki kadın üzerindeki saldırılara karşı, tek adam rejimine ‘Hayır’ diyorum.

“Gericiliğe karşı hayır diyoruz”

Raziye Yılmaz:

Biz 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşadık ve bitti. Artık geriye dönüş yok. Cumhuriyeti yaşıyoruz, bu ilkelerden geri dönülemez. Bu yerleştirilmek istenen gericiliğe karşı ‘Hayır’ diyoruz.




Önceki Haber
Romanya'da ‘yolsuzluk affı’ protestoları istifa getirdi
Sonraki Haber
Başbakan Yıldırım ve Bahçeli arasında referandum görüşmesi