Ana SayfaGüncelKayyum kapattı, onlar vazgeçmedi: ‘Sanat engel tanımaz’ diyen sanatçılardan yeni topluluk

Kayyum kapattı, onlar vazgeçmedi: ‘Sanat engel tanımaz’ diyen sanatçılardan yeni topluluk

HABER MERKEZİ – Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyumun kapattığı Hadra Hamamı Kültür Sanat Merkezi çalışanları, “Sanat engel tanımaz” diyerek yeni bir sanat topluluğu kurdu. Özgün Sanat Topluluğu kurucularından Ferhat Nas, “Mekanı var edecek olan, bu mekandaki sanatı üretecek olan şeyler buradaki taş duvarlar olmayacak. Boş bir arsa olsa, o arsada da sanat üretmeye devam edecek” dedi.

Mersin’in Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyumun kapattığı Hadra Hamamı Kültür Sanat Merkezi çalışanları yeni bir sanat topluluğu kurdu.

“Sanat engel tanımaz, sanatı üretecek taş duvarlar değil” diyerek çalışmalarına devam etmek için yola koyulan sanatçılar şimdi kendi imkanları ile kurdukları Özgün Sanat Topluluğu ile üretime devam ediyor.

Topluluk kurucularından Ferhat Nas, belediyeye atanan kayyumun ikinci iş gününde kültür merkezlerini kapatmasının ardından yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor:

Böyle bir fikrimiz vardı. Kendine özgü sanat üreten bir yer kurmak ve onu yürütmek anlamında böyle bir girişimimiz olacaktı zaten. Zaten tecrübemiz vardı. Sanatı toplumun her kesimine götürebilmek için böyle bir girişimde bulunduk. Kendi emeğimizle her şeyini hazırlıyoruz. Çünkü böyle olduğunda her yerinde her şeyinde ayrı bir emek oluyor. Tabi daha bağlayıcı da oluyor. Öğrencilerimizin de her duvarında el izleri var. Ve yapmaya devam ediyoruz. Zaten bizi buraya bağlayacak olan da bu emek olacak. O ellerin burada olmasını istedik ve öyle de oldu. Bu mekanı var edecek olan, bu mekandaki sanatı üretecek olan şeyler buradaki taş duvarlar olmayacak. Boş bir arsa olsa, o arsada da sanat üretmeye devam edecek.

Sanatın hiçbir zaman rahat bir ortamda üretilmediğini, OHAL koşullarından sanatın ve sanatçıların da etkilendiğini belirten Nas, şöyle devam ediyor:

OHAL olsun, savaş olsun hiç fark etmiyor. Sanat her zaman bir baskı altında tutulmak istendi. Ama böyle bir ortamda ya da bunun dışında bir ortamda bir sanatçıyı, gerçekten bu işi yapmak isteyen, hiç kimseyi engelleyecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Sanat engel tanıyacak bir şey değildir. Aslında durumlar ne kadar zor olursa olsun o zor durumlardan bizi kurtaran şey de sanattır. Biz de bunun için ekstra bir şey yapmıyoruz aslında olağan şeyi yapıyoruz. Savaşta olsa, darbe de olsa, OHAL de olsa sanat her zaman vardır, var olacaktır diye düşünüyoruz.

Kaynak: Dihaber




Önceki Haber
‘FIRAT KALKANI’ | Bab’da 1 asker daha yaşamını yitirdi, sayı 69'a yükseldi
Sonraki Haber
'Bir tehlikeye dikkat çekmek istiyoruz': Soma Davası'na müdahale mi ediliyor?