Ana SayfaDünyaKIBRIS GÖRÜŞMELERİ | Akıncı ve Anastasiadis birbirlerini toplantıyı terk etmekle suçladı

KIBRIS GÖRÜŞMELERİ | Akıncı ve Anastasiadis birbirlerini toplantıyı terk etmekle suçladı

HABER MERKEZİ – Kıbrıs müzakerelerinde KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis arasında kriz çıktı. Akıncı, Anastasiadis’in toplantıyı terk ettiğini söylerken, Anastasiadias ise toplantıyı terk edenin Akıncı olduğunu ve BM temsilcisinin de Akıncı’nın bu tavrına anlam veremediğini belirtti.

Kıbrıs görüşmeleri kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler’in (BM) denetiminde bulunan Yeşil Hat’ta bir araya geldi.

Akıncı, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin konuşma yaptığı sırada Anastasiadis’in “Söyleyecek bir şeyim yok” diyerek toplantıyı terk ettiğini açıkladı.

Krizin Rum Meclisi’nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararını tartışıldığı sırada yaşandığı belirtildi.

Krizin ardından makamına dönen Akıncı şunları söyledi:

O noktada başka yapacak bir şey kalmadı. Buna müsamaha göstermek, tolere etmek mümkün değildi.

Bu toplantının devam edebilmesinin en önemli şartı, orada bulunanlara karşı saygı içinde bulunmaktır. Bunun başka bir yolu yoktur.

O olmadığı takdirde toplantının devam etmesi mümkün değildir. Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre ise Anastasiadis toplantıyı terk edenin Mustafa Akıncı olduğunu söyledi ve “Akıncı’nın toplantıdan çekilmesi yersiz ve nedensizdir” dedi.

Habere göre Anastasiadis, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de olanlara anlam veremediğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Kıbrıs’taki okullarda her 15 Ocak’ta, 1950 referandumuyla ilgili etkinlikler yapılmasına yönelik geçen hafta alınan kararı tartışıyordu.

15 Ocak 1950’de gerçekleşen ve yalnızca Ada’daki Rumların katıldığı referandumda Yunanistan’la birleşme fikri yüzde 96 oranında kabul görmüş, fakat karar tanınmamıştı.

Kıbrıs o tarihte İngiltere’nin yönetimi altında bulunuyordu ve bağımsızlığını henüz kazanmamıştı.

Kıbrıs’ta müzakereler sürerken Kıbrıs Temsilciler Meclisi’nin, Rum bölgesindeki okullarda bu referandumun yıldönümüne yönelik etkinliklerin düzenlenmesine yönelik bir karar alması görüşmelerde gerginliğe yol açmıştı.