Ana SayfaGüncelKurtulmuş, Erdoğan’ın sözlerine ‘açıklık’ getirdi: ‘Hayır’ diyenlerin hepsi terörist değil

Kurtulmuş, Erdoğan’ın sözlerine ‘açıklık’ getirdi: ‘Hayır’ diyenlerin hepsi terörist değil

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hayır demek 15 Temmuz’un yanında konum almaktadır” ifadelerine yanıt veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Her ‘Hayır’ diyen terörist değildir” dedi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı’ndan sonra gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Varılacak anlaşma sonrası Rakka için adım atılabilir’

‘Fırat Kalkanı’ operasyonu ile ilgili konuşan Kurtulmuş,  “Suriye’de yürütülen operasyonlar laf olsun diye yapılmıyor” dedi ve şunları söyledi:

Öncelikle bu operasyonlara Türkiye’nin ulusal güvenlik ihtiyacı olarak bakmak gerekir. Türkiye’ye karşı uzun aylar boyunca devam eden güvenlik tehditlerini hep beraber yaşadık. Oradan füze, roket atanlar, Türkiye’ye karşı saldırılarını sürdürenler oldu. DEAŞ, PKK, YPG Türkiye’ye tehdit olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. O yüzden Cerablus’ta başlayan operasyon El Bab’a kadar uzandı. İnşallah ÖSO ve Türk ordusunun zaferiyle bu operasyonlarının sonuçlanacağını ümit ediyoruz.

ABD ile Türkiye’nin bir anlaşması vardı. YPG ve PYD Fırat’ın doğusuna çekilecekti. Sahadaki bu mücadele yeni güvenlik şartlarıyla sürdürülüyor. Bu denetimler çeşitli kurumlar tarafından takip ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, benim de ifade ettiğim gibi Türkiye, uluslararası koalisyonla mutabakat sağlanırsa,  yeni adımlar atılırsa, hem Mümbiç hem Rakka’nın temizlenmesi konusunda adım atabilir. Türkiye, DAEŞ’in Rakka’dan temizlenmesi için uluslararası camia ile varılacak bir anlaşma çerçevesinde adım atabilir. Bunu önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler belirleyecektir. O yüzden şöyle bir operasyon olacak dememiz mümkün değildir.

“Her ‘Hayır’ diyen terörist değildir”

Anayasa değişikliği referandumunu “demokrasi adına bir kazanım” olarak nitelendiren Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hayır diyenlerin konumu, 15 Temmuz’un yanında yer almaktır” ifadelerine de değindi. Kurtulmuş, şunları söyledi:

Bu kampanyanın içerisinde hayır diyenler de, evet diyenler de olacaktır.

Ortada çok açık bir gerçek var. Günlerdir PKK’nın üst düzey yöneticilerinin Hayır’a yönelik çalışmalarının artırılması yönünde görüşlerinin beyan ettiğini görüyoruz. FETÖ’nün hayır kampanyasına destek veren bir çalışma ve gayret içerisinde olduğunu görüyor ve biliyoruz.

FETÖ ve PKK bağlantıları Hayır’a destek veriyor demek başka bir şey. Bütün hayır diyenler terörist algısı oluşturmak başka bir şey. Ne Başbakanımız, ne Cumhurbaşkanımız böyle bir algıya neden olacak herhangi bir söylemde bulunmamışlardır. Devletin düşmanı olan örgütlerin sistematik olarak ‘hayır’a destek verdiğini ifade etmişlerdir. Lafı yanlış anlamaya gerek yoktur. Herkes lafı doğru algılasın.

Kurtulmuş, akademide KHK ile yaşanan ihraçlara ilişkin ise şunları söyledi:

Değerli arkadaşlar KHK’larda olası birtakım yanlışlıklar varsa bunların düzeltilmesi için bir mekanizma kurmuştuk. Eğer ortaya çıkan bir yanlışlık varsa, bunun nasıl düzeltileceğine ilişkin bir yasal mekanizmamız var. Buralara müracaatlar yapılır. KHK nihai bir karar değildir. Müracaat edilerek düzeltilmesi mümkün olan kararlar.

Bu mekanizma hızla kurulacak. 7 kişilik biliyorsunuz bireysel başvurular için önemli bir mekanizmadır. Buradan sonuç alınacak bir yapı oluşturuluyor. İlgili bakanlıklar buralara gerekli desteği verecek. Bu ve benzeri birtakım kuşkular varsa bunları giderecek adımlar atılacaktır.