Ana SayfaÇalışma YaşamıMahkemeden ‘Akademisyen imza attığı için atılamaz’ kararı

Mahkemeden ‘Akademisyen imza attığı için atılamaz’ kararı

HABER MERKEZİ – Ankara Bölge İdare Mahkemesi, KHK ile ihraçtaki hukuksuzluğu tescil etti. Mahkeme, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için Anadolu Üniversitesi’nden ilişiği kesilen öğretim üyesi Abdullah Deveci için, “Gerekçe gösterilmeden görev süresinin uzatılmamasına dair işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık görülmemiştir” kararı verdi. Ancak KHK’lara yargı yolu kapalı olduğu için karar uygulanamayacak.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için sözleşmesi yenilenmeyerek ilişiği kesilen Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Abdullah Deveci’nin açtığı davada bildiriye imza atmanın başlı başına ihraca bir gerekçe olamayacağına karar verdi.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre mahkemenin öğretim üyelerinin bir ülkenin gelişmişlik düzeyini sağlayan önemli unsurlardan biri olduğu belirtilerek “doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan” yapılan ilişik kesme işleminin hukuka aykırı olduğu vurgulandı:

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini sağlayan önemli unsurlardan olan eğitimde ve bilimsel araştırmalarda görev alan ve yıllarca edindikleri deneyim, araştırma ve çalışmalarda eğitim hizmetinin görülmesine katkı sağlayan yılların birikimine sahip bir öğretim elemanının, doğrudan kamu düzenini bozucu bir faaliyeti saptanmadan, görevi ile ilgili herhangi bir başarısızlığı ya da yetersizliği tespit edilmeden, hizmetine ihtiyaç olmadığına yönelik hukuken geçerli ve kabul edilebilir bir gerekçe gösterilmeden görev süresinin uzatılmamasına dair işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık görülmemiştir.

Mahkemenin kararı son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile imzacı akademisyenlerin ihracının da hukuka aykırı olduğu yönünde önemli bir tespit oldu.

Dairenin bu kararının ardından Deveci’nin görevine dönmesi gerekiyordu. Ancak Deveci, yargı yolu kapalı olan son KHK ile ihraç edildiği için görevine dönemeyecek.

Deveci, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Karar hukuk açısından umut veriyor ama aynı zamanda idarenin hukuka uymadığının da tescili anlamına geliyor. Normal olmayan koşullarda yaşadığımız için normal olmayan şeylerle karşılaşıyoruz. YÖK KHK’deki ihraçların arkasındayız diye açıklama yaptı ama mahkeme imzacı akademisyenlerin ihracını hukuka aykırı bulduğunu ilan etti benimle ilgili kararında. Mahkemenin bu kararına rağmen benim durumumda olan 9 arkadaşımla birlikte KHK kapsamında ihraç edildiğimiz için göreve dönemeyeceğiz.

312 imzacı akademisyen ihraç edildi

En son çıkarılan 686 Sayılı KHK ile 184 barış imzacısı akademisyen ihraç edilmişti.

Şimdiye kadar ise ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlerden 312’si meslekten ihraç edildi.

bianet’in derlemesine göre bu akademsiyenlerden 88’i Ankara Üniversitesi, 27’si Anadolu Üniversitesi, 27’si Yıldız Teknik Ünviversitesi, 23’ü Marmara Üniversitesi, 19’u Kocaeli Üniversitesi, 13’ü Munzur Üniversitesi, 11’i Ege Üniversitesi, 10’u Mardin Artuklu Üniversitesi, sekizi Akdeniz Üniversitesi, altısı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, altısı Ondokuz Mayıs Üniversitesi, beşi Gaziantep Üniversitesi, beşi İstanbul Üniversitesi, dördü Adıyaman Üniversitesi, dördü Niğde Üniversitesi, üçü Adnan Menderes Üniversitesi, üçü de Gazi Üniversitesi’ne mensuptu. Bunun dışındaki pek çok üniversitede de bir veya iki akademisyen ihraç edildi.

Previous post
Evinde uyurken bulunan genç konuştu: Memlekette uyumak bile sorun oldu
Next post
Önder '7 Haziran havası var' dedi: 'Hayır' çıkacak