Ana SayfaGüncelMardin’de bir köy: Bir haftada ‘3 kişi öldü, 39 kişi gözaltına alındı, 2 kişi kayıp’

Mardin’de bir köy: Bir haftada ‘3 kişi öldü, 39 kişi gözaltına alındı, 2 kişi kayıp’

HABER MERKEZİ – Nusaybin’de bulunan Koruköyü’nde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından köyde abluka sürerken, köyde son bir hafta içerisinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 39 kişinin işkenceyle gözaltına alındığı, 2 kişinin de kayıp olduğu iddia ediliyor. Ancak tanık anlatımları iddiaları doğrular nitelikte. İncelemelerde bulunmak üzere köye girmek isteyen HDP heyetine izin verilmezken, köye yakın bir noktada açıklama yapan heyetteki isimlerden HDP Milletvekili Leyla Birlik “Şırnak’ta, Sur’da ne yaptılarsa şu an bu köyde de bunlar yapılıyor” dedi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköyü’nde 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın operasyon yürütüleceği gerekçesiyle ilan edildiği belirtilmişti.

Yasak kalktı, abluka sürüyor

Köydeki yasak kaldırılsa da abluka bir haftadır devam ediyor.

Köy ile iletişim kurulamazken işkence ve ölüm iddiaları gündemde.

dihaber’in haberine göre Koruköyü’nde 3 kişinin öldürüldüğü, 39 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia ediliyor. Kayıp olan iki kişiden ise günlerdir haber alınamadığı belirtiliyor.

Görgü tanığı: ‘Keşke ölseydim yapılanlara şahit olmasaydım’

Ailesi köyde olan bir üniversite öğrencisi ise köydeki kuzeninin kendisine telefonda söylediklerini dihaber’e anlattı.

22 yaşındaki genç, iki gün önce köydeki kuzeninden olup bitenleri öğrendiğini belirtirken, kuzeninin kendisine “köy meydanında çocuk, kadın ve erkeklerin işkencenden geçirildiğini” anlattığını söyledi.

Üniversiteli genç, iki gün önce görüştüğü kuzeninin söylediklerini şöyle aktardı:

Kendimi öldürmek istiyorum, keşke ölseydim yapılanlara şahit olmasaydım. Çok sayıda asker var. Telefonla konuştuğumu görseler, işkence ederler. Bu yüzden hepsini anlatamıyorum. Hastanede çok sayıda yaralı var.

‘Kim yaralı, kim öldü, kim kaldı bilmiyorum’

Köyden Pazartesi günü hastası olduğu için Nusaybin Devlet Hastanesi’ne geldiğini ve bir daha da köye dönemediğini ifade eden N.D., dihaber’e şunları aktardı:

Kim yaralı, kim öldü, kim kaldı bilmiyorum. Pazartesi günü hasta yakınlarım vardı. Onları Nusaybin Devlet Hastanesi’ne getirdim. O günden bu yana bende oradaki akrabalarıma telefon üzerinden görüşmeye çalışıyorum. Tansiyon hastası yaşlılar var, hasta çocuklar var. Çoğu zaman telefonlar da kesiliyor. Köyde ulaşabildiğimiz bir tek kadınlar var. Erkeklere ulaşamıyoruz, hepsini gözaltına almışlar.

Valilik açıklaması

Yaşananlara ilişkin Mardin Valiliği’nin açıklaması ise Nusaybin, Ömerli ve Artuklu ilçelerine bağlı köylerde 7 günden bu yana operasyonların devam ettiği yönünde.

Valilik ayrıca, operasyonlarda 2 üst düzey PKK’linin ‘ölü olarak ele geçirildiğini’ söylüyor.

Soylu, Koruköy’ü mü işaret ediyor?

Köydeki gelişmeler böyleyken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan da, dün akşam Urfa’nın Viranşehir ilçesindeki bombalı saldırı sonrasında “Yaklaşık 5 aydır peşinde olduğumuz bir hain var, güvenlik güçlerimiz gereken cevabı verdi” açıklaması geldi.

Soylu, konuşmasında isim vermezken, işaret ettiği yer ve kişiye ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

Çok uzun zamandır memlekette patlama, çatlama olmuyor, derslerini veriyoruz. Yaklaşık 5 aydır peşinde olduğumuz bir hain var. Güvenlik güçlerimiz gereken cevabı verdi ve etkisiz hale getirdiler.

HDP heyeti engellendi

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in de aralarında olduğu heyetin köye girişine izin verilmedi.

Koruköy’ün yakınına giden heyetin önü, içerisinde askerlerin bulunduğu bir araç tarafından kesildi.

Milletvekillerinin köye girişi engellendi.

Birlik: Şırnak’ta, Sur’da ne yaptılarsa şu an bu köyde de bunlar yapılıyor

Askerlerin engellemesi üzerine heyet bölgeden ayrılırken, köye yakın bir noktada bir basın açıklaması yaptı.

Mehmet Ali Aslan, Koruköy’ünde olup bitenleri öğrenmek için geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

Bir haftadır bu köyde sokağa çıkma yasağı var ve köydeki yurttaşlara işkence yapıldığını duyuyoruz. Bunlara engel olmak için gelen heyetimize izin verilmedi. Hasta insanlarımızın olduğunu duyduk. Aynı zamanda gıda, su ihtiyacı var. Askeri yetkililer, emri valilikten ve Ankara’dan aldıklarını dile getirdi. Köye girmek için temaslarımız sürüyor. Oradaki insanlarımızı görmek için bütün girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Mardin’in Artuklu, Ömerli ve Nusaybin ilçesinin kırsal köylerinde ilan edilen yasağın aynı gece kaldırıldığına dikkat çeken HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise, burada yasağın keyfi olarak fiilen devam ettiğini dile getirdi.

Köye 3 kilometre kala askerler tarafından durdurulduklarını söyleyen Birlik, şunları anlattı:

Köyde neler olup bitiyor bilmiyoruz. Telefonla oradaki insanlarla en son konuştuğumuzda köyde durumların kötü olduğunu söylediler. 300-400 arasında ev var bu köyde, hastalar var ve köyden çıkamıyorlar. Yaşlılar, çocuklar var.

Daha önce Şırnak’ta, Sur’da ne yaptılarsa şu an bu köyde de bunlar yapılıyor. Orada bir vahşet gerçekleştirdiler burada da aynısını yapmaya çalışıyorlar. Evler yakılıyor, insanlar gözaltına alınıyor ve köye girişler engelleniyor. Kendi ağızlarından gözaltıların olduğunu duyduk. Bu köyde son 8 gündür neler olup bittiğini öğrenmek için herkesin birlik olması gerekiyor.

AKP sisteminin nereye vardığını bugün görüyoruz. Buradaki insanlar bize oy vermiş insanlar, yaşadıklarını öğrenmek bizim insani bir haklarımızdır. Bu referandumda sonuç almak için insanlara baskı kuruluyor.

Bildiğimiz kadarıyla burada cenazeler var. Bu cenazelere ne yapıldığıyla ilgili bize bilgi verilmiyor. Bu zihniyet, bu baskılarla asla kazanamayacak. Binlerce insanın yaşadığı bu köyde gıda, su ve ilaç ihtiyacı olduğu bilgisi var elimizde. Bizde halkımızın yanında olmak istiyoruz. Bir an önce bu yasağın kaldırılmasını ve heyetimizin köye girişine izin verilmesi için çağrıda bulunuyoruz.




Önceki Haber
Taştekin: Türkiye ikili oynuyor ancak tehlikeli oynuyor
Sonraki Haber
Gazeteci Selahattin Aslan serbest bırakıldı