Ana SayfaGüncel‘Müzik çoğul ve çoğulcudur’: Sanatçılardan #HayırİçinÇal kampanyası

‘Müzik çoğul ve çoğulcudur’: Sanatçılardan #HayırİçinÇal kampanyası

HABER MERKEZİ – Farklı şehirlerde yaşayan sanatçıların insiyatifiyle ‘#HayırİçinÇal’ kampanyası başlatıldı. “Hayır için bir el çırpmasının bile çok büyük önemi var” diyen sanatçılar Gazete Karınca’ya yaptıkları açıklamada şu çağrıyı yaptı: “Kampanyayla tencereleri, tavaları, o tencere ve tavaları çalacak halaları, amcaları, teyzeleri “Hayır” için kurmaya çalıştığımız bu dev orkestraya davet ediyoruz.”

16 Nisan’da ‘Başkanlık sistemini’ getirecek olan anayasa referandumu öncesi, Türkiye’nin birçok şehrinde yaşayan sanatçıların insiyatifiyle #HayırİçinÇal kampanyası başlatıldı.

Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyanın çağrı metni şöyle:

Yaşamın her alanı gibi sanatın da özgür olmasını savunan müzisyenler olarak; çok sesli bir toplum için, ifade özgürlüğü için, çok sesli ve çok renkli sanat için çalıyoruz ve baskıya, tahakküme, zorbalığa şarkılarımızla #hayır diyoruz. Tek adama inat çok sesli olalım. Masalarla bardaklarla ritm tutarak, çalgılarımızla şarkılar çalarak dev bir #hayır orkestrası kuralım! Siz de yaptığınız #hayır şarkısını, mırıldanmasını #HayırİçinÇal hashtagi ile paylaşıp bu dev orkestraya katılın!.

“Herkesi ‘Hayır’ için orkestraya davet ediyoruz”

Hayır İçin Çal kampanyasının yürütücüleri, Gazete Karınca’ya yaptıkları açıklamada amaçlarını şöyle anlattı:

Hayır için bir el çırpmasının bile çok büyük önemi var, çünkü referandum kampanyası sayesinde Gezi ruhuna yakın bir ruh yakalandı ve bu ruha benzer politik mizahı yüksek, şenlikli üretimler ortaya çıktı. Biz de bu kampanyayla tencereleri, tavaları, o tencere ve tavaları çalacak halaları, amcaları, teyzeleri “Hayır” için kurmaya çalıştığımız bu dev orkestraya davet ediyoruz.

AKP iktidarının korku duvarları ördüğünü, kültür ve doğa talanını en üst düzeye çıkardığını ve talanı sermaye ile ortaklaşarak yürüttüğünü söyleyen kampanya yürütücüleri, sözlerini şöyle sürdürdü:

İktidar ve sermayenin yıkımına karşı, geçmişte de ortak sahneler kurduk. Bir işçi grevinde birlikte türkü söyledik ya da bir barikatta davullarımızın sesi birbirine karıştı ve bu hepimize cesaret verdi. Birlikte söylenen şarkıların bizleri daha da özgürleştirdiğine tanık olduk. Hayallerimizi onların gerçeklerini yıkmak için örgütledik ve örgütlemekteyiz.

‘Müzik çoğul ve çoğulcudur’

Kampanya oluşumunun basın açıklamasının tamamında şu ifadelere yer verildi:

Müzik çoğul ve çoğulcudur.

Müziğin ritmi, yaşamın ritminden bağımsız değildir.

Müzik yaratıcılığın sınırlanmasına karşı durarak gelişir.

Yaşamın her alanı gibi sanatın da özgür olmasını savunan müzisyenler olarak; çok sesli bir toplum için, ifade özgürlüğü için, çok sesli ve çok renkli sanat için çalıyoruz ve baskıya, tahakküme, zorbalığa şarkılarımızla #hayır diyoruz.

Şimdi #hayır seslerimizi dev bir koroya dönüştürme zamanı.
Şarkılarımızı #hayır için çalıyoruz. Çünkü yaşamdan yana tavır alıyoruz.

Özgür sanattan yana olan bütün müzisyenleri #HayırİçinÇal kampanyasında buluşmaya davet ediyoruz.

Bu çok renkli koroya sesinizi katmak için: Yaptığınız beste ya da uyarlamayı stüdyoda, sokakta, evde, sahnede grup ya da bireysel olarak kaydederek #HayırİçinÇal hashtag’iyle yayınlayabilir ya da [email protected] adresine gönderebilirsiniz.


Kampanyanın Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.