Ana SayfaGüncelÖcalan’ın avukatından ‘Tecrit yok’ diyen Bozdağ’a: 6 yıldır İmralı’ya gidemiyoruz

Öcalan’ın avukatından ‘Tecrit yok’ diyen Bozdağ’a: 6 yıldır İmralı’ya gidemiyoruz

HABER MERKEZİ – PKK lideri Abdullah Öcalan’a ilişkin dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “tecrit bulunmuyor” açıklamasına tepki gösteren avukat İbrahim Bilmez, Bozdağ’a 5 yıldır fazla bir zamandır Öcalan ile görüşemediklerini hatırlattı. Bilmez, “İmralı’daki hukuksuzluk tüm cezaevlerine yansıdı” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili soru önergesine verdiği yanıtlara Öcalan’ın avukatından tepki geldi.

Bozdağ, ceza infaz kurumlarında ve ceza infaz mevzuatında “tecrit, izolasyon ve sürgün” şeklinde bir uygulama bulunmadığını söylemişti.

Ancak Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Bakan Bozdağ’ın ‘hakikati tersyüz ettiğini’ söyledi.

CPT’nin raporu

Yasalarda “tecrit ve izolasyon” diye bir kavramın zaten hiçbir hukuk devletinde olamayacak kavramlar olduğunu vurgulayan Bilmez, İmralı’yı ziyaret eden İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi’nin (CPT) son yayınladığı rapora dikkati çekti.

CPT’nin raporunda durumun “küçük grup izolasyonu” olarak adlandırıldığını kaydeden Bilmez, bir hafta önce CPT ile görüşme gerçekleştirdiklerini ve gözlem raporu açıklamalarını istediklerini belirtti.

Bilmez, kendilerine kesin ifade içeren cevaplar verilmemesinin nedeninin ise Türkiye’nin henüz CPT’nin raporunun açıklanmasına izin vermemesi olduğunu ifade etti.

“6 yıldır görüşemiyoruz”

Bozdağ’ın açıklamalarını eleştiren Bilmez, şunları dile getirdi:

Sayın Bakan açıklamada diyor ki, ‘görüşmeler gerçekleşiyor aile ve avukatlarla. Zaman zaman hava muhalefeti nedeniyle bu görüşler yapılmıyor’ diyor ama bu zaman zaman dediğimiz süreç 5 yılı aştı, altıncı yılına girdi!

Biz avukatlar 2011 yılından beri İmralı’ya gidemiyoruz. Aile sadece son iki yılda bir kez gidebildi, o da artık insanlar açlık grevi yapmaya başladılar. Ancak ondan sonra bir kez gidebildi, Eylül 2016’da ve o günden beri de bir temas yok.

Gerçekleri saklamak çok da mümkün değil bu zamanda. İnsanlar neyin ne olduğunu biliyor. İmralı’ya hiç bir şekilde ulaşamıyoruz. Oradan herhangi bir şekilde mektup alamıyoruz, oradaki Sayın Öcalan ve diğer hükümlüler telefon haklarından yararlanamıyorlar, faks çekemiyorlar.

“İmralı’daki hukuksuzluk tüm cezaevlerine yayıldı”

15 Temmuz darbe girişiminin ardından cezaevlerindeki hak kısıtlamalarına dikkat çeken avukat Bilmez, “Bu, İmralı’daki hukuksuzluğun ülkedeki bütün cezaevlerine yansımasıdır. Önce Silivri’de başladı, oradan bütün Türkiye’ye yayıldı” değerlendirmesinde bulundu.