Ana SayfaGüncelOHAL’de CEZAEVLERİ | Gardiyandan mahkuma: ‘Ben devletim; asarım, keserim, seni öldürürüm’

OHAL’de CEZAEVLERİ | Gardiyandan mahkuma: ‘Ben devletim; asarım, keserim, seni öldürürüm’

HABER MERKEZİ – OHAL’de cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ediyor. Çankırı Cezaevi’nden Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen tutukluların maruz kaldıkları ise bu ihlallerin son örneği. Burada gardiyanların tutukluları “Ben devletim; asarım, keserim, burası Çorum, burada sizi öldürürüz” diyerek tehdit ettiği iddia ediliyor.

31 Ocak tarihinde Çankırı Cezaevi’nden Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen tutukluların tehdit edildiği ve işkenceye maruz kaldıkları iddia edildi.

Söz konusu iddia, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyelerinin Ankara Yüksel Caddesi’ndeki 132’inci buluşmasında açıklandı.

İnisiyatif adına konuşan Fatin Kanat, bazı tutukluların 31 Ocak tarihinde Çankırı Cezaevi’nden ansızın Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildiklerini söyledi.

Tutukluların birçok hak ihlaline maruz bırakıldıklarını ifade eden Kanat, 5 tutukluya Çorum Cezaevi’ne gelene kadar hiç mola verdirilmediğini, ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve kelepçeli olarak sevk edildiklerini söyledi ve şunları anlattı:

Cezaevine girişte çıplak aramaya maruz kalmışlar, bunu onur kırıcı muamele olduğunu söylemeleri üzerine, cezaevi müdürünün de bulunduğu zamanda gardiyanlar tarafından darp edilmişlerdir. Görevlilerden biri ‘Ben devletim, asarım, keserim, burası Çorum, burada sizi öldürürüz’ demiş, çıplak aramayı kabul etmeyip darba maruz kaldıktan sonra cezaevine giriş yapmışlardır.

Kanat, yine aynı cezaevinde kalan 60 yaşındaki hasta hükümlü Eyyüp Kılıç’ın durumuna ilişkin de şunları aktardı:

B-6 üst koğuşuna yerleştirilmişler ve odaya ilk geldiklerinde hepsi aşırı derece susamış, odada bulunan bir pet şişe suyu 60 yaşındaki hasta hükümlü olan Eyyüp Kılıç içmiş, ancak su değil de çamaşır suyu olması sebebiyle Eyyüp Kılıç rahatsızlanmış ve hastaneye kaldırılmış. Eyyüp Kılıç ambulansla hastaneye götürülmüş ancak kendisinden ertesi gün boyunca hiçbir haber alınamamış. Gardiyanlar tutuklulara ‘Soru sormayın, size cevap vermeyeceğiz, zile basıp bizi çağırmayın’ demiştir.

Mahkumlara ‘güvenlik ve inceleme’ sebebiyle hiçbir eşyanın verilmediğini de söyleyen Kanat, şunları söyledi:

Devlet hapishanelerde rutin hale gelen bu uygulamalarına son vermeli, insanca yaşama koşulları oluşturulmalı, hasta mahpusların tedavi hakları verilmeli ve tedavi olanakları sağlanmalıdır. Hapishanelerde işkence tedavi hakkının engellenmesi bir suçtur. 132’inci haftada da biz Hasta Mahpuslara Özgürlük inisiyatifi olarak bu alanda Hasta Mahpusların ve hapishanelerin durumların dile getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz.


Kaynak: dihaber