Ana SayfaGüncelOHAL’de referanduma doğru: Erdoğan’dan anayasa değişikliğine onay

OHAL’de referanduma doğru: Erdoğan’dan anayasa değişikliğine onay

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık sistemi’ni de içeren ve Meclis’ten geçerek Cumhurbaşkanlığı’na sunulan anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Onayın ardından açıklama yapan ilk kez açıklama yapan Erdoğan, 16 Nisan’da referanduma gidileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişikliğini onayladı.

Erdoğan tarafından onaylanan anayasa değişikliği, referanduma sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa gönderildi.

Şimdi değişiklik referandum için Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60 gün sonra ilk Pazar günü referanduma gidilecek.

Bu tarih de muhtemelen 16 Nisan Pazar günü olacak. Yani OHAL sürecinde referanduma gidilmiş olunacak.

Erdoğan’dan ilk açıklama

Onayın ardından ilk kez Aksaray’daki Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan’da referanduma gidileceğini söyledi.

Erdoğan, “Bu sistem var ya bu sistem; bu bizim bileklerimizde prangaydı. 16 Nisan’da bileklerimizdeki bu prangaları söküp atmaya var mıyız? Hep beraber yapacağız bunu” dedi.

“Türkiye, yönetim sistemini değiştirme yolunda önemli bir kavşağa geldi” diye konuşan Cumhurbaşkanı, “Bugün buraya gelirken imzayı attım ve şimdi süre başladı. İnşallah 16 Nisan’da benim aziz milletim sandığa gidiyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan’dan referandum açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, referanduma ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Cumhurbaşkanımız anayasa değişikliğini onayladı. Dolayısıyla artık halk oylaması, diğer adıyla referandumun tarihi de netleşti. İnşallah 16 Nisan tarihinde referandum yapılacak. Meclis’in hallettiği, Cumhurbaşkanımızın imzaladığı bu değişikliğin vatandaşlarımız tarafından da nihâi tasdiki yapılacak.

Kurtulmuş’tan referandum açıklaması

Afyonkarahisar’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

Sayın Cumhurbaşkanımızın anayasa değişiklik kanununu onaylamasıyla birlikte bundan sonra gözler Yüksek Seçim Kurulundadır. Yüksek Seçim Kurulu, muhtemelen 16 Nisan tarihini uygun görerek 60 gün içinde seçim yapılmasıyla ilgili kararını önümüzdeki günlerde verecektir.

Söz konusu değişiklik Meclis Genel Kurulu’nda 339 oyla kabul edilmişti.

Meclis’te kabul edilen değişiklik 2 Şubat Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı’na sunulmuştu.