Ana SayfaDünyaOkyanusta ücretsiz kürtaj hizmeti veren ‘Dalgalardaki Kadınlar’a ordudan engel

Okyanusta ücretsiz kürtaj hizmeti veren ‘Dalgalardaki Kadınlar’a ordudan engel

HABER MERKEZİ – Uluslararası karasularda ücretsiz kürtaj hizmeti veren ‘Dalgalardaki Kadınlar’ örgütü, kürtajın yasak olduğu Guatemala’da ordu tarafından engellendi.

Uluslararası karasularda ücretsiz kürtaj hizmeti veren Hollandalı sivil toplum örgütü ‘Dalgalardaki Kadınlar’, Pasifik Okyanusu kıyısındaki Puerto Quetzal Limanı’na demir attıkları sırada Guatemala ordusu tarafından engellendi.

Kürtajın yasak olduğu ve çoğunluğunu Katolik nüfusun oluşturduğu Guatemala’da yalnızca annenin hayati tehlikesi bulunduğu takdirde kürtaj yapılabiliyor.

Sputnik’in haberine göre ordu emri Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales’ten aldığını ve kürtaj operasyonlarını ‘insan hayatını korumak ve ülke kanunlarını savunmak’ amacıyla engelleyeceğini belirtti.

Askerlerin aktivistlerin tekneden inmesine ve Guatemalalı kadınların tekneye binişine izin vermediği ifade edildi.

Buna karşın ‘Dalgalardaki Kadınlar’ örgütü üyeleri Guatemala karasularında dolaşmak için yasal izinleri olduğunu ve yetkililerin tekneyi ‘yasadışı’ olarak bağladığını ifade etti.

‘Kadınların hayatı risk altında’

Örgütün aktardığına göre ülkede her yıl 60 binden fazla yasadışı kürtaj operasyonu yapılıyor ve bu da kadınların deneyimsiz insanlara kendilerini emanet etmesi ile yaşamların riske sokmasına sebep oluyor.

‘Dalgalardaki Kadınlar’ın sözcüsü Leticia Zeviç, “Dini inançlara saygı duyuyoruz ancak kürtaj demokrasinin temel haklarından birisidir” diye konuştu.

Guatemalalı milletvekili Raul Romero, Kongre’de konu hakkındaki açıklamasında “Ölüm gemisi ülkeye geldi” ifadelerini kullandı.

Birçok Latin Amerika ülkesinde kadınların kürtaj yaptırmasına izin verilmiyor ya da sadece annenin hayatı tehlikede ise onaylanıyor.

Previous post
İHD'nin Koruköy raporu: 'Alıkonulan kız çocuklarından haber yok, aileler endişeli'
Next post
Erdoğan ‘Evet’in anlamını açıkladı: Hızlı tren demektir, havalimanlarının artması demektir