Ana SayfaGüncelÖnder: 17 Nisan sabahı çok daha güzel bir ülkeye uyanacağız

Önder: 17 Nisan sabahı çok daha güzel bir ülkeye uyanacağız

HABER MERKEZİ – Partisinin haftalık grup toplantısında 16 Nisan’daki referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “17 Nisan sabahı çok daha güzel bir ülkeye uyanacağız” dedi ve ekledi: “Evi harabe edilmiş, kentleri haritadan silinmiş, postalları ile en mahrem yerlerine girilmiş, ölüsü kırk gün yerde kalmış Kürtlerin, sandıkta hesaplaşacağı günü bekliyor.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), haftalık grup toplantısında bu hafta Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuştu.

Önder’in konuşmasının satır başları şöyle:

Cezaevindekilere şiir

Bugün sevgililer günü; kesik bir kol gibi hep eksikliklerini omuz başında hissettiğimiz cezaevindeki bütün yoldaşlarımıza bir şiir armağan etmek istiyorum:

Sevdayı bilmeyen kavgayı bilemez

kavgayı bilmeyen sevdayı bilemez

Rakibinin ellerini bağlayıp vuruyor, ‘Bakın nasıl dövüyoruz’ diye caka satıyorlar. Yiğitseniz yoldaşlarımızı bırakın, o zaman görelim!

AYM’ye sesleniyoruz. Yarından tezi yok iradenizi ortaya koymak zorundasınız. Meslek onurunuz tüm baskıların üzerindedir, biliyoruz.

7 Haziran korkusunun şunları getirdiği noktaya bakın… Özgürlük tutkusunun sonu yoktur ama zulmün sonu vardır!

“Kürtler hesaplaşacağı günü bekliyor”

Bu günlerde kekremsi bir eğilim var. HDP genelinde, özelinde Kürt halkına her gün bilerek bilmeyerek tekrarlanan bir hakaret var.

Birincisi “Siz ‘hayır’ kampanyasının içerisinde fazla görünmeyin. Diğer hayırcılarla yan yana gözükmeyen” diye bir anlayışı bıkmadan, utanmadan tekrarlıyorlar. Bu, özünde Kürt’ü insandan saymamanın dışa vurumudur. Bilinçaltında insandan saymadığı için seçmenden de saymıyor. Kürt’ün evi harabe edilmiş, kentleri haritadan silinmiş, postallarına en mahrem yerlerine girilmiş, ölüsü kırk gün yerde kalmış, aşından işinden canından olmuş, dayak yemeden gaz yemeden hesaplaşacağı bir günü bekliyor. O da bu sandığın kurulacağı gündür. Bu içinde mercimek kadar akıl olmayan ve kendini demokrat sayanlar da Kürt’e ‘Sen ortada görünme bunu hayır çıkartalım’ aymazlığı içindedir.

“‘Hayır’ı örgütleyeceğiz”

İkincisi de HDP’nin içerisinde boykot tartışması varmış gibi bir izlenim uyandırmaya çalışıyorlar. Ancak davarın önüne ekmek atarsan sözünü keser. Kürdü insandan saymamanın bir diğer boyutu bu. Ama yedi cihan duysun bu ‘hayır’ı biz örgütleyeceğiz. Bu kibir deryasında boşa kulaç atanlarla bizim hiçbir işimiz olmaz. Ama halk mücadele edenleri gözünden tanıyor. Bu mesele bir hakiki olmak ya da hakiki olmama meseledir.

İhraç edilen akademisyenlere mesaj

İşinden atılan bütün bilim insanlarına “Geçmiş olsun değil, gelecek olsun” diyorum. O gelecek, 16 Nisan’da gelecek.

Kurtulmuş’un ‘Artık çok geç’ine yanıt

Bizim barış ısrarımız bir aczin ifadesi değildir. Herkes bunu aklına böyle soksun! Bu ülkenin yarınlarına olan inancımızın gereğidir.

Kimse barış ısrarımızı “Artık geçti” diye yormasın. Bu siyasal çizgi ağır bedeller ödedi ama barış kararlılığından hiç vazgeçmedi.

Yıldırım’a yanıt

Allah bir adama zeval vermeden önce aklını alırmış. Akıl başta yok. Ak Saray ‘yüzde yüz’ diyormuş. İki üç puan da ‘Hayırcılar’a almış diyor. Ona bir halk deyişiyle cevap vereyim. Binali Bey:
Yüzde ısrar etme doksan da olur
insan dediğinde noksan da olur
sakın büyüklenme elde neler var
bir ben varım deme yoksan da olur
16 Nisan günü ‘Hayır’ çıktığı zaman senin başbakanlığına da hayır çıkacak. Bu ülkede siz demokrasi, sandık ve seçmen iradesi olarak izah ediyorsunuz bu kampanyayı. Yerel seçimlerde halk yüze yakın yerel yönetimi bize teslim etti. Siz bu sonuçları halkın iradesini bir kararname ile iptal ettiniz. Sizin demokrasi anlayışınızın neresine güveneceğiz?

Siz daha sistemin adını doğru düzgün söyleyemiyorsanız, halk nereden anlasın? İki gün önce Binali Bey, Antalya’da STK temsilcilerine başkanlık sistemini anlattı. Peki nasıl anlattı? Uzay mekiğinin kullanma kılavuzu ondan daha çok anlaşılır bir şey. Bir şey tutturmuşlar, “HDP ‘Hayır’ diyor, o halde biz ‘Evet’ demeliyiz.’ Ee IŞİD de Allah’a inanıyor, siz inanmaktan vaz mı geçeceksiniz? ‘Hayır’a ‘hayır’ kampanyası düzenlendiği ilk defa bu ülkede görülüyor.

17 Nisan mesajı

‘Halk bu tekliften bir şey anlamadı’ diyorlar. Kürt halkı anladı, size de anlatacak. Az hele bekleyin 17 Nisan olsun göreceksiniz.

Aleviler anlamamış olabilir mi? Adını ve inancını küfür yerine kullanıyorsunuz! Anladılar, size anlatacakları günü bekliyorlar.

Kadınlar anlamadı mı? Kadın cinayetlerin bakın. Anlayıp anlamadıklarını size de anlatacakları o gün gelecek!

Sur’un, Cizre’nin, Nusaybin’in dili yok, anlatamazlar nasıl günler geçirdiklerini. Ama biz tanığız. Biz anlatacağız.

Halkın binlerce ‘Hayır’ gerekçesi var, sizin ise bir tek ‘Evet’ gerekçeniz var. 17 Nisan sabahı çok daha güzel bir ülkeye uyanacağız.