Ana SayfaEkonomi‘Paralel bir bütçe’: 8 kamu kuruluşu Varlık Fonu’na aktarıldı

‘Paralel bir bütçe’: 8 kamu kuruluşu Varlık Fonu’na aktarıldı

HABER MERKEZİ – Aralarında Ziraat Bankası ve Borsa İstanbul’un da olduğu 8 kamu kuruluşu Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı. Varlık Fonu’na, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan da 3 milyar Türk Lirası aktarılacak. Kararı değerlendiren Prof. Dr. Aziz Konukman, “Bu, paralel bir bütçe kurulması demektir” ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan mükerrer sayılı Bakanlar Kurulu kararlarına göre, aralarında Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, PTT, TPAO gibi önemli kuruluşların da bulunduğu birçok kamu kuruluşu Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı.

Bugün itibariyle Varlık Fonu’na aktarılan kamu kuruluşları şunlar:

* T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketi

* Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi

* Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)

* Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Anonim Şirketi

* Borsa İstanbul Anonim Şirketi

* Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve Telekomünikasyon Anonim Şirketinin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi

* Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

* Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Başbakanlık’tan açıklama

Başbakanlık’tan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise Varlık Fonu’na devredilen söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi.

Varlık Fonu’na 3 milyar TL

Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’in haberine göre yayınlanan bir başka Bakanlar Kurulu kararında, Varlık Fonu’na, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan da 3 milyar Türk Lirası aktarılacağı belirtildi. Kaynak, aktarım tarihini izleyen 3 ay içinde geri ödenecek.

Konukman: Paralel bir bütçe

Kararı değerlendiren Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman, “Bu, paralel bir bütçe kurulması demektir” ifadelerini kullandı.

Duvar‘a konuşan Konukman, şunları söyledi:

Ağustos ayındaki bir torba yasayla aralarında TRT, PTT gibi kamu kuruluşlarının da bulunduğu 100’ün üzerindeki devlet kurumunun Özelleştirme İdaresi’ne devri gündeme gelmiş, ‘vatan satılıyor!’ eleştirileri üzerine bundan vazgeçilmişti. O zaman vazgeçildi ama Varlık Fonu kurulduktan sonra bunun olacağı belliydi. Varlık Fonu bunun için kuruldu zaten. Bugün yapılan da budur. Bu, paralel bir bütçe kurulması demektir. Bir bütçe var bir de ayrıca Varlık Fonu var. Özelleştirme İdaresi Başkanı, Varlık Fonu Genel Müdürü yapıldı. Biliyorsunuz Varlık Fonu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı(ÖİB)’nın sermayesiyle kurulmuştu. Yakında Özelleştirme İdaresi diye bir şey kalmayacak.