Ana SayfaEkonomiProf. Boratav: Serbestçe harcamak istiyorlar ama bütçe dengesinin dışında tutmayı amaçlıyorlar

Prof. Boratav: Serbestçe harcamak istiyorlar ama bütçe dengesinin dışında tutmayı amaçlıyorlar

HABER MERKEZİ – Kamu kurumlarının bir bir Varlık Fonu’na devredilmesini “Görülmemiş olay” olarak yorumlayan Prof.Dr. Korkut Boratav, “Serbest bir harcama programı planlıyorlar. Ama bütçe dengesinin dışında tutmak istiyorlar” dedi.

Bakanlar Kurulu kararıyla, Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin (TÜRKSAT), Türk Hava Yolları, Halkbankası ve Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinin Hazineye ait hisselerin tamamı Varlık Fonu’na aktarıldı.

2016 yılının Ağustos ayında kurulan Varlık Fonu’nun kuruluşunda “Türkiye’nin yeterli kaynağı olmadığı ve fonun çalışanların sırtından besleneceği” yönünde eleştiriler getirilmişti.

Öyle ki Bireysel Emeklilik Sistemi’nde çalışanlardan kesilecek olan primlerin bile Fon’a aktarılacağı ihtimali olduğu belirtiliyor.

Siyasetçiler ve ekonomistler Varlık Fonu’nun Sayıştay denetiminde olmamasını “hukuk dışı, paralel bütçe” olarak yorumluyor.

dihaber’in haberine göre iktisatçı Prof.Dr. Korkut Boratav da kamu kurumlarının Varlık Fonu’na aktarılmasını “Görülmemiş bir olay” olarak tanımladı.

“Bir kere bu kadar büyük bir operasyonun Bakanlar Kurulu kararı ile bu kadar hızlı, kamuoyunda ve Meclis’te yapılmaması görülmemiş bir olaydır” diyen Boratav, Fon’un bütçeyi olumlu mu yoksa olumsuz mu etkileyeceğinin önemli olmadığını söyledi.

“Serbest bir harcama programı planlıyorlar”

Asıl önemli olanın hükümetin niyeti olduğunu vurgulayan Boratav’ın değerlendirmesi şöyle:

Üzerinde bütçe kontrolü olmayan Varlık Fonu büyük çapta kamu hisseleri satışlarıyla ‘mega projelere’ finans desteği sağlayacak. Serbest bir harcama programı planlıyorlar. İMF ve derecelendirme kuruluşları gibi finans çevreleri Türkiye’nin kamu açığının milli gelire oranını, devlet borcunun milli gelire oranını dikkatler izlerler. AKP bu oranları gözetti. Genellikle bu oranların İMF ve diğer finans çevrelerinin önem verdiği sınırları aşmaması için gözetti. Fakat şimdi bu sınırları aşmak istiyorlar. Serbestçe harcamak istiyorlar. Ama bütçe dengesinin dışında tutmak istiyorlar. Bu dış finans çevreleri izleyip, analiz edecek ama zaman alacak. Hükümetin niyetinin bu olduğunu sanıyorum. Uygulamayı göreceğiz.

Ayrıca kaynak aktarımındaki aceleciliğe dikkat çeken Boratav, aynı zamanda Varlık Fonu’nun dünyadaki örnekleriyle hiç alakasını olmadığını hatırlattı.

“Tamamen kamu bütçesinin değiştirilmesine yönelik bir operasyon”

Dünyada 2 tür fon biçimi olduğunu ifade eden Boratav, şunları söyledi:

Ya petrol-doğalgaz ihracat edip, biriktirdiği kullanım alanları olan fonlar aktarırsın, yahut Çin gibi büyük cari işlem fazlanın birikimi rezervlere intikalını sağlarsın. Bizde ikisi de yok. Ne petrol ne de cari işlem fazlası yaratan bir ekonomiyiz. Bu tamamen kamu bütçesinin iç organizasyonun değiştirilmesine yönelik bir operasyondur.

  'Paralel bir bütçe': 8 kamu kuruluşu Varlık Fonu’na aktarıldı
  Varlık Fonu'na yeni devirler: THY ve Halkbank da Yiğit Bulut'a 'emanet'
  Ziraat Bankası Yiğit Bulut'a emanet: İşte Varlık Fonu'nu yönetecek isimler