Ana SayfaGüncelTzvetan Todorov hayatını kaybetti

Tzvetan Todorov hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Filozof, tarihçi, yazar, akademisyen Tzvetan Todorov, 77 yaşında hayatını kaybetti. Todorov, Roland Barthes’la birlikte yapısalcılığın önemli temsilcilerinden biriydi.

Fransız düşünür Tzvetan Todorov, 77 yaşında Fransa’nın başkenti Paris’te hayatını kaybetti.

Tzvetan Todorov* kimdir?

1 Mart 1939’da Bulgaristan’ın Sofya kentinde doğan Tzvetan Todorov, 1961 yılında Sofya Üniversitesi Slav Dilleri bölümünü bitirdi.

Fransa ve ABD’deki çeşitli üniversitelerde edebiyat kuramları üzerine dersler verdi. Paris’te Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi’nin CNRS araştırma yöneticiliğini yaptı.

Todorov, Roland Barthes’la birlikte yapısalcılığın önemli temsilcilerinden biriydi. Gerard Genette’le birlikte ‘Poétique’ dergisini kurmuş, Rus biçimcilerinin çalışmalarını Fransa’ya aktarmıştır. İlk dönem yapıtlarında dilbilime dayalı bir çözümleme yöntemini metinlere uygulamıştır.

Meksika’da verdiği bir dizi konferanstan sonra genel antropolojiye yönelmiştir. Daha sonra kültür antropolojisi alanına girebilecek eserler vermiştir. Batı toplumlarının geleceğine ilişkin görüşlerini, “yeni hümanizm” adı verilebilecek bir bakış açısıyla işlemiştir.

Otuzu aşkın kitabın ve çok sayıda makalenin yazarıdır. Türkçede çıkan ilk kitabı 2001’de Metis Yayınları’nca yayımlanan Poetikaya Giriş

Fantastik, Ya Sanat Ya Hayat, Demokrasinin Samimi Düşmanları, Eleştirinin Eleştirisi, Ortak Hayat, Sanatta Bireyin Doğuşu ve Yeni Dünya Düzensizliği gibi birçok eseri de Türkçe’ye çevrilmiştir.


* Tzvetan Todorov portresinde Wikipedia ve Gazete Duvar’dan yararlanılmıştır.




Önceki Haber
10 EKİM DAVASI | Katliamdan kurtulanlar: Bombadan sonra atılan gazdan çok kişi öldü
Sonraki Haber
Erdoğan'dan 'henüz onaylamadığı' referandumla ilgili açıklama