Ana SayfaGüncelVenedik Komisyonu, ifade özgürlüğünü ziyarette bulunduğu Baluken’le konuştu

Venedik Komisyonu, ifade özgürlüğünü ziyarette bulunduğu Baluken’le konuştu

HABER MERKEZİ – Venedik Komisyonu’ndan bir heyet ifade özgürlüğü kapsamında eş genel başkanları ve 10 milletvekili tutuklu bulunan HDP’yi ziyaret etti. Heyeti, geçtiğimiz gün tahliye olan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken kabul etti. Basına açık bölümde konuşan Baluken, “Düşünce ifade özgürlüğü açısından da mevcut Anayasa değişiklik teklifinin de ihtiyaçları karşılamak bir yana var olan baskı ortamını daha da derinleştireceği yoğun bir şekilde tartışılıyor” dedi.

Venedik Komisyonu Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir ve beraberindeki heyet Meclis’te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etti.

İlk olarak MHP’yi ziyaret eden heyet daha sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu’na geçti.

Heyeti geçtiğimiz günlerde tahliye olan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Mardin Milletvekili Mithat Sancar ve Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp kabul etti.

Medya ve ifade özgürlüğü

Görüşmenin basına açık olan bölümünde konuşan Thorgeirsdottir, kabulden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Thorgeirsdottir, ziyaretlerinin gündeminin OHAL sürecinde medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün kullanılması olduğunu belirterek, heyet üyelerini tanıttı.

Baluken: Anayasa değişikliği baskı ortamını daha da derinleştirir

Daha sonra konuşan Baluken ise şunları söyledi:

Düşünce ifade özgürlüğü açısından da mevcut Anayasa değişiklik teklifinin de ihtiyaçları karşılamak bir yana var olan baskı ortamını daha da derinleştireceği yoğun bir şekilde tartışılıyor. Meclis’te üçüncü büyük partinin iki eş başkanıyla birlikte 10 milletvekili, 70’e yakın belediye eş başkanı, binlerce üye ve yöneticimiz tutuklanmış durumda. Onlarca basın kurumu kapatılmış, kapısına kilit vurulmuş, mal varlığına el konulmuş durumda. Onlarca gazeteci tutuklu durumda.

Baluken, hızla demokratik ve özgür koşulların sağlanması, demokratik siyasin çalışmasını zorlayan bu tutuklamalara derhal son verilmesi gerektiğini ifade ederek, referandum sürecinin de meşru ve bütün kesimler tarafından yürütülmesi ortamının da böylelikle sağlanması gerektiğin ifade etti.

Kısa açıklamaların ardından görüşme basına kapalı olarak devam etti.

Heyet HDP’nin ardından CHP ve AKP’yi de ziyaret etti.


Kaynak: dihaber

Previous post
Gerekçe 'güvenlik': Tutuklu eşbaşkanın ailesiyle görüşmesine izin yok
Next post
Katalanlar bağımsızlıkta ısrarcı: Eski Katalonya liderinin yargılanmasını binlerce kişi protesto etti