Ana SayfaGüncelYasaklı kentlerdeki yıkım ve ölümlerden ‘kahramanlık’ dizisi: ‘İsimsizler’

Yasaklı kentlerdeki yıkım ve ölümlerden ‘kahramanlık’ dizisi: ‘İsimsizler’

HABER MERKEZİ – 7 Haziran seçimleri ardından başlayan sokağa çıkma yasakları ile yüzlerce insan hayatını kaybetmiş ve onlarca Kürt kenti tahrip edilmişti. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerde hayatını kaybeden birçok insanın cenazesi henüz bulunamamış ve yerinden edilen yurttaşlar evlerine dönememişken, Kanal D şehirlerde yaşanan yıkımdan esinlenen ve “Bu vatanın isimsiz kahramanları asla tükenmeyecek!” sloganı ile sunulan “İsimsizler” adlı bir dizinin yayınına başlayacağını duyurdu.


Haber: ALTAN SANCAR


Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) raporlarına* göre, Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Hakkari şehir merkezi ve ilçeleri başta olmak üzere en az 9 il ve 35 ilçede 2015 yılından günümüze kadar ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile en az 321 sivil hayatını kaybederken, 1 milyon 671 bin kişi de yerinden edildi. Yasaklar süresince hayatını kaybedenlerden 79’u çocuk, 71’i kadın ve 30’u 60 yaşın üzerindeydi.

7 Haziran seçimleri ardından başlayan ve 1 Kasım’dan sonra hız kazanan Kürt illerinde ilan edilen yasaklar ile tahrip olan kentlerin yarattığı travma henüz atlatılamamış, cenazeler bulunamamış ve yurttaşlar evlerine dönememişken, Kanal D “İsimsizler” adlı bir dizi ile bu süreçte yaşananları ‘kahramanlık öyküleri’ halinde sunmaya hazırlanıyor.

Mart ayından itibaren yayınlanması beklenen ve yönetmenliğini Osman Kaya’nın yaptığı dizinin Kanal D ekranlarında yayınlanan fragmanında Yüksekova ve Nusaybin’de yıkılan evler ile Diyarbakır Sur’daki ‘teslim ol’ çağrılarına ilişkin görüntüler yer alıyor.

Yapımcılığını Es Film ile Barakuda Film’in üstlendiği dizinin senarist kadrosunda ise, sokağa çıkma yasakları süresince birçok televizyon kanalında boy gösteren ve ‘güvenlik uzmanı’ olarak anılan eski Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu Mete Yarar da yer alıyor. Dizinin açıklanan senaryo ekibinde ise Mustafa Burak Doğru, Serkan Birlik, Ayça Mutlugil ve Hale Çalap yer alıyor.

Virankaya adında bir yer kurgulanmış

Oyuncu kadrosu henüz netleşmeyen ve çekimlerinin Kürt illerinde yapılacağı öne sürülen dizinin Kanal D’nin internet sitesinde yayınlanan konusu ise şöyle:

Fatih, genç, başarılı, umut vaat eden bir diplomat adayıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışı temsilciliklerinden birine atanmış, görevine başlayacakken Virankaya’dan gelen acı haber hayatını değiştirir. Çünkü Virankaya Kaymakamı şehit edilmiştir. Fatih Başkan’ın desteğini alarak onun yerine kaymakam olmaya gönüllü olur.

Ülkesi için masa başında rahat bir görev yapmaktansa ateş altında olmayı tercih etmiştir. Yüreği vatan sevgisi ile dolu, devletini ana babası yerine koyan 7 kişilik ekibiyle at izinin it izine karıştığı Virankaya’ya gider.

İsimlerini ancak tarihin satır aralarından okuyup yüreklerinde hissedecek olanların bildiği bu ekip, görünmez düşmanlarıyla savaşırken önce o düşmanların maskelerini düşürmek zorundadır. Çünkü düşman onlar gibi mert değildir. Kullandığı kuklaları vardır.

Aslında senaryo gereği hayali olarak bir Virankaya ilçesi oluşturulmuş fakat Türkiye’de bu ismide bir ilçe bulunmamakta.

Dizinin yayınlanan fragmanında yer alan ve büyük bölümü tank ve top atışları ile yıkılan Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki çatışmalardan alındığı belirlenen görüntü de yer alıyor.


* 16 Ağustos 2015 – 16 Ağustos 2016 tarihleri arasını kapsayan TİHV raporu.




Önceki Haber
Erdoğan'dan 'henüz onaylamadığı' referandumla ilgili açıklama
Sonraki Haber
Alman parlamenterler ile AKP'li vekiller arasında 'HDP' tartışması