Ana SayfaGüncelYeni KHK: Referandum öncesi medyaya ‘tek taraflı propaganda’ düzenlemesi

Yeni KHK: Referandum öncesi medyaya ‘tek taraflı propaganda’ düzenlemesi

HABER MERKEZİ – OHAL kapsamında çıkartılan 687 sayılı KHK ile anayasa değişikliği referandumu öncesi, YSK’nın özel TV ve radyolara eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı olarak yayın yapması halinde ceza vermesi durumu ortadan kaldırıldı. KHK ile daha önce kapatılan radyo ve televizyonların sahip oldukları yayın lisansları, yayın hakları gibi izinleri Maliye Bakanlığı’na bağlandı.

687 Sayılı OHAL kapsamında bazı düzenlemeler yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tek taraflı yayına ceza yok

Yeni KHK’ye göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı olarak yayın yapması halinde özel TV ve radyolara verilmesi öngören yayın durdurma ve para cezaları veremeyecek. Böylelikle ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandum öncesi yayın kuruluşlarına tek bir kampanyaya dair haber yapma hakkı verilmiş oldu.

Kararname ile ayrıca KHK ile 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu’nda yer alan “verici tesis ve işletim şirketi”yle ilgili “kuran ve işleten” ibaresi “kuran ve/veya işleten” şeklinde değiştirildi.

Kapatılan TV’ler hakkında düzenleme

Öte yandan OHAL döneminde daha önce çıkartılan KHK’larla kapatılan özel radyo ve televizyonların, 15 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla sahip oldukları yayın lisansları, yayın hakları, frekans ve kanal kullanımı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) nezdindeki benzeri izinleri Maliye Bakanlığı’nın bu yöndeki talebi üzerine RTÜK tarafından verilecek.

Özel radyo ve televizyonlara ait diğer varlıklarla birlikte ya da ayrı ayrı satılması durumunda, bunların yeni alıcıları adına devri ve tescili işlemleri, Fonun bildirimi üzerine gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasını müteakip başkaca bir işleme gerek kalmaksızın en fazla bir ay içinde tamamlanacak.

Kış lastiğinde düzenleme

KHK ile ilginç bir düzenlemeye daha gidildi. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Bu yetki valiliklere devredilebilecek. Düzenlenen yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 625 lira ceza verilebilecek.

  Yeni KHK yayımlandı: 4464 kişi memuriyetten ihraç edildi