Ana SayfaGüncel8 MART | Ankara, Diyarbakır ve Van’da kadınlar alanlardaydı

8 MART | Ankara, Diyarbakır ve Van’da kadınlar alanlardaydı

HABER MERKEZİ – 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ankara, Diyarbakır ve Van’da kadınlar bir araya geldi. Ankara’daki mitingde ‘Hayır’ mesajı öne çıkarken Diyarbakır ve Van’da kadınların mücadelesine vurgu yapıldı.

Ankara

Ankara Kadın Platformu öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kurtuluş Parkı’nda bir araya gelen kadınlar miting düzenledi.

Rengarenk pankartları ile alanı dolduran kadınlar, trampetler, sloganlar ve halaylarla 8 Mart’ı kutladı.

Kutlamalara çeşitli örgüt ve siyasi kurumların yanı sıra yüzlerce kadın da katıldı.

Mitingin başında, 8 Mart için Bursa’dan Ankara’ya yola çıkan ve otobüs kazasında hayatını kaybeden Türk Metal Sendikası üyesi 7 işçi kadın için saygı duruşunda bulunuldu.

8 Mart açıklaması Kürtçe, Arapça ve Türkçe dillerinde okundu. Açıklamadan öne çıkan kısım şöyle:

Bu 8 Mart’ta grev çağrısıyla alanlara çıkan dünya kadınlarını ve grev kararı alan birçok ülkedeki kız kardeşlerimizin sesine ses oluyoruz. Biz Türkiyeli kadınlar da dünyadan yükselen bu sese ses veriyoruz. Biz kadınlar yeni yaşam kurma iradesinin öncüleri olma iddiamızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki; tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu saldırıları yine kadınların mücadelesi ile engelleyeceğiz. 8 Mart 2017 Kadın Grevi’ne selam olsun.

Özgürlük mücadelesi verdikleri için hapishanede olan kadın vekillere, belediye eş başkanlarına ve tüm kadın tutsaklara selam olsun. 8 Mart’ın isyan ateşi ve kadınların sınırsız gücüyle tüm dünyada direnen yaşamları ve özgürlüklerine sahip çıkan kadınlara selam olsun. Fabrikalarda, atölyelerde, iş yerlerinde sömürü düzenine inat insanca çalışma ve yaşam koşulları için mücadelemizi büyüteceğiz.

Başka bir dünyanın, başka bir yaşamın mümkün olduğunu biliyoruz. Biz kadınlar tüm renklerimizle, ‘hayır’larımızla dünyayı değiştireceğiz. Yaşam bizimle güzelleşecek çünkü yaşamın öznesi biziz. Bahar bizimle gelecek.

Diyarbakır

Diyarbakır’da TJA öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi İstasyon Meydanı’nda başladı.

Rengarenk kıyafetlerle mitinge gelen kadınlar sloganların yanı sıra zılgıtlarla alanı doldurdu.

8 Mart mitingine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Sêvê Demir’in Annesi Sakine Demir, Pakize Nayır’ın annesi Behiye Nayır, Barış için Kadın Girişimi üyeleri, HDP-DBP yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve binlerce kadın katıldı.

Batman, Van ve Ankara’da gerçekleştirilen 8 Mart etkinliklerini selamlayan ve Bursa’da yaşanan trafik kazasında yaşamını yitiren sendikalı kadınları anan DTK Eşbaşkanı Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bugün OHAL koşullarında engellemelere rağmen bu alanda buluştuk. Bugüne kadar barajları, engelleri ve barikatları kadın rengiyle aştık, baskıları onların başında yıkacağız.

Clara’dan Saralara, 8 Mart’ı yaratanlara bin selam olsun. Şengal’de hendekleri avuçları ile dolduran, işgale gelenlerin suyunu ret eden direnişçi Êzidî kadınlara bin selam olsun. Xerabê Bava ve Talatê’de baskılara rağmen topraklarını terk etmeyen kadınlara bin selam olsun.

Tutuklu kadın siyasetçileri de selamlayan Leyla Güven, “Kadınlar olarak, 8 Mart alanlarını doldurduk, yarın Newroz alanlarını dolduracağız. Bu baharı Kürtlerin baharı yapacağız” ifadelerinde bulundu.

HDP’nin Urfa Milletvekili Dilek Öcalan da kadınları selamlayıp ve 8 Mart’ı kutlayarak kısa bir konuşma yaptı.

HDP’nin Ezidi Milletvekili Feleknas Uca ise Şengal’e yönelik saldırılara karşı direnen kadınları Diyarbakır’dan selamladıklarını dile getirdi. Uca’dan sonra söz alan HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp da, kadınları selamlayarak, tutuklu, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerine selam gönderdi.

Tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata, HDP milletvekilleri Besime Konca, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Meral Danış Beştaş ve Çağlar Demirel’in ortak 8 Mart mesajları da platformdan okundu.

Miting sanatçı Rojda’nın ezgileri ve rengarenk yöresel elbiseler ile alanı dolduran kadınların çektiği halaylar ile son buldu.

Van

Van’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Eşit ve özgür bir yaşam için her yerde her dilde 8 Mart” şiarı ile Musa Anter Parkı Kültür Kavşağı’nda düzenlenen miting, kadınların tüm coşkusu ile başladı.

Mitinge HDP’li kadın vekiller Hidayet Taşdemir, Burcu Özkan Çelik, Bedia Özgökçe, HDP-DBP il ve ilçe eşbaşkanları ile binlerce kadın katıldı.

Miting Tertip Komisyonu Başkanı Leyla Işık, yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

Sizin bildiğiniz gibi bu yıl 8 Mart’ı OHAL kapsamında kutluyoruz. Bu nedenle kadınların etkinliğini kısıtlamaya çalışıyorlar. Kürt kadını bugün özgürlük mücadelesinde en ön saflarda yer alıyor. Başta Figen Yüksekdağ olmak üzere kadın eşbaşkanlarımız tutuklandı. Önümüzde referandum süreci var. Biz kadınlar bugünleri göz önünde bulundurarak ‘hayır’ diyeceğiz.

Ardından konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Gülistan Orhan, 8 Mart’ın tarihçesini anlatarak, Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine yönelik tepkisini dile getirdi. Orhan, son olarak kadınları referandumda ‘hayır’ demeye çağırdı.

Mitingin devamında tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in cezaevinden kadınlara gönderdiği 8 Mart mesajı okundu.

Miting Koma Rojavar’ın söylediği klamlar ve kadınların tüm coşkusuyla devam etti.

  8 MART | Meclis'te bir ilk: HDP'li kadın vekiller grevde
  8 MART | Tutuklu kadın vekillerin mesajları