Ana SayfaÇeviri8 MART | Kadınlar hakları için dünyanın sokaklarında

8 MART | Kadınlar hakları için dünyanın sokaklarında

HABER MERKEZİ – Kadınlar 8 Mart’ı dünyanın birçok ülkesinde hem kutluyor hem de protesto ediyor.

Polonya

Polonya -8 Mart

Geçtiğimiz Ekim ayında “Black Protest” olarak bilinen hükümetin kürtaj karşıtı yasalarını protesto ederek dünya çapında dikkat çeken kadınlar, bu yıl da Varşova başta olmak üzere Polonya’nın birçok kentinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne büyük bir coşkuyla girdi.

Polonya Adalet Bakanlığı binasının önünde toplanan kadınlar, kadına yönelik devam eden ayrımcılığı protesto etti.

Belarus -8 Mart

İtalya

İtalya -8 Mart

2016 yılı için İtalya’da yayınlanan rapora göre her yıl İtalya’da 10’dan fazla kadın çoğunlukla partnerleri ya da eski partnerleri tarafından öldürülüyor. Ulusal istatistik ajansına göre ise 3.5 milyon kadın taciz ediliyor.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergi Mattarella, Dünya Kadınlar Günü onuruna Roma’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı konuşmada bu konuya dikkat çekti.

Mattarella, “İtalya’da kadın cinayetlerinin yüksek oranda olması trajik ve rahatsız edici toplumsal acil bir durum” dedi.

Rusya

8 Mart Rusya’da resmi tatil fakat eşitlik ihtiyacı üzerinde durulması gerekirken genelde kadınlara çiçek ve çikolata verilerek kutlanıyor.

Öyle ki kadınların “Kadın bir başkan” ve “ Çoğunluk biziz” pankartları taşırken, bir grup feminist Moskova’da Kremlin Duvarı’na “Kahrolsun ki erkekler 200 yıldır iktidarda” pankartı astığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Aktivistlerin pankartı 1796 yılında hayatını kaybeden Rusya’nın eski lideri Büyük Katerina’yı ima ediyordu.

Yine ülkedeki iki muhalif gazeteci gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

 

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık hükümeti 8 Mart’ta, aile içi şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara hizmet için 20 milyon pound bütçe ayırdığını açıkladı.

Kadın Yardımları Kurulu Başkanı Polly Neate, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

Başbakan’ın aile içi istismara maruz kalan kadınlara ve çocuklara yardım etme konusundaki kararlılığı Dünya Kadınlar Günü için yerinde bir mesajdır. İngiltere ve Galler’de haftada iki kadın partnerleri veya eski partnerleri tarafından öldürülüyor. Bir şeyler artık değişmeli.

İspanya

Bazı aktivistler, İspanya’nın hala kadının topluma, kültüre ve sanata muazzam katkısını görmezlikten geldiğini düşünüyor.

Bu 8 Mart’ta Madridli ünlü erkeklerin gölgesinde kalmış kadınları onurlandırma çerçevesind , geç kalınmış olsa da kentin belediye başkanı  İspanya İç Savaşı’ndan önce  öncü  kadın entelektüellerin yeri olan  Lyceum Women’s Club’ın yeniden açılışını yapacak. Bu çalışma ise Exeter Üniversitesi’ndeki  Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarında profesör olan Nuria Capdevila-Argüelles tarafından yürütülüyor.

Capdevila-Argüelles “Britanyalılar ve İspanyollar, İspanya’nın hayaletleri üzerine yazılar yazmışlar. Fakat en önemli hayaletler nüfusun görünmeyen yüzde ellisi kadınlardır” diyor.

Pasifik Asya

Filipinler -8 Mart

Kadın Hukuku ve Gelişimi Üzerine Asya Pasifik Forumu’na (APWLD) göre Tayland, Filipinler ve Hindistan’da bugün 500’den fazla kadın kendi hakları için küresel dayanışma grevine katıldı.

APWLD bölgesel koordinatörü Kate Lappin grevle iligili olarak şunları söylüyor:

Bizim de inandığımız, küresel dayanışma eylemlerinin gücünü arttırmaya yönelik devam eden çabanın bir parçası olan bu eylem, yükselen ciddi eşitsizliğin, kontrolden çıkmış iklim değişikliğinin ve dünyada hakim olan cinsiyetçi liderliğin otoriter rejimlerine karşı olası bir panzehirdir.

Amihan Çiftçi Kadınları Ulusal Federasyonu’ndan Edna Velarde ise Filipinler’deki eylemi şöyle değerlendiriyor:

Çiftçi kadınlar bugün Duterte yönetiminin  ülkeye zarar veren  neo-liberal politikaları terk etmesi, Filipin halkına verdiği sözleri yerine getirmesi ve insan haklarına saygı duyma çağrısında bulunmak için eyleme dahil oldular.

Hindistan’dan Elizabeth Khumallambam ise cinsiyet eşitsizliği ve 8 Mart eylemlerine ilişkin şu görüşlerini aktarıyor:

Kadınlar örgütsüz sektörlerde sosyal güvenlik ve doğum yardımı bulunmaksızın  çalışarak adil olmayan maaş, iş yerinde cinsel saldırıyla karşı karşıya kaldığı için dayanışma içinde bu baskıları dile getiriyorlar.

İrlanda

İrlanda’nın başkenti Dublin’de de binlerce kadın yolu trafiğe kapatarak kent merkezinde kürtaj karşıtı yasayı protesto etti.

Arjantin

Arjantin’de protesto gösterileri yerel saatle  12:00’de ev, işyeri ve balkonlarda tencere ve tavalarla ses çıkartılarak başladı.

Arjantin’de ölümcül aile içi şiddetin yüksek oranlarına tepki vermek için kurulan Ni Una Menos (‘Bir kişi daha eksilmeyecek’ ya da ‘Erkek şiddetiyle bir kadın daha kaybedilmeyecek’ anlamında) hareketine ev sahipliği yapıyor.

2008’den 2016’ya dek Arjantin’de kadın cinayetleri yüzde 78 oranında arttı. 2012’de ise aile içi şiddetten kaynaklı cinayetleri ve namus cinayetlerini “femicide” (kadın cinayetleri) olarak tanımlayan yasa onaylandı.

Geçtiğimiz sene Arjantin’de 322 kadın cinayeti gerçekleşti ya da her 30 saatte bir kadın katledildi. Şu ana kadar şiddette bir azalma olmadı. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlar için güvenli barınma imkanı sağlayan bir sivil toplum örgütü olan Casa del Encuentro, tahmini olarak her 18 saatte bir kadının partneri ya da ailesi tarafından şiddete maruz kaldığını söylüyor.

Bugün ülkede 8 Mart kapsamında yapılacak yürüyüşte hayatını kaybeden kadınlara işaret etmek için “We’re Not All Here” (Hepimiz Burada Değiliz) sloganıyla yürünecek. Aynı zamanda Buenos Aires’te meclisten Casa Rosa’daki Başkanlık Sarayı’na yürüyüş gerçekleşecek.

Arjantin -8 Mart

Dünya basınında yer alan haberlerden Lokman Sazan tarafından Karınca için derlenmiştir.