Ana SayfaGüncelABD, Rusya ve Türkiye genelkurmay başkanları Antalya’da bir araya geldi

ABD, Rusya ve Türkiye genelkurmay başkanları Antalya’da bir araya geldi

HABER MERKEZİ – Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanları Antalya’da sürpriz bir üçlü zirve ile Suriye ve Irak’taki gelişmeleri görüştü.

Türkiye, ABD ve Rusya genelkurmay başkanları Antalya’da sürpriz bir zirvede bir araya geldi.

Zirvenin, Minbic’in durumunun ve Rakka operasyonun çok tartışıldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Rusya ve Türkiye genelkurmayları, Antalya’daki zirveyi eşzamanlı olarak duyurdu.

TSK’den yapılan açıklama ise şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR’ın ev sahipliğinde, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Francis DUNFORD ve RF Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç GERASIMOV’un katılımıyla Antalya’da üçlü bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki güvenlikle ilgili ortak konular görüşülmektedir.

Başbakan Yıldırım: 3’lü görüşme çatışma riskine karşı

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Francis Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç Gerasimov’un Antalya’daki üçlü görüşmesine dair açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, şunları söyledi:

Suriye’nin bütün terör örgütlerinden temizlenmesi için çok iyi bir koordinasyona ihtiyaç var. Bölgede birçok ülke var. Birçok ülke olunca burada gerek DEAŞ gerek PYG, PYD, El Nusra ve benzeri bütün terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor. Eğer bu koordinasyon sağlanamazsa hiç arzu etmediğimiz çatışma riski olabilir. İşte bugün ve yarın da devam edecek toplantının asıl amacı orada, bölgede terörle mücadele yaparken, koordinasyonu en iyi şekilde nasıl sağlarız, tarafların birbirilerinin operasyonlarına müdahale etmemesi ve tatsız olayların meydana gelmemesini nasıl temin ederiz; bunu çalışıyorlar. Bu gerekli olan bir şey.

Ortak tehdit, ortak düşman bölgede huzuru bozan ve Suriye’de barışla kalıcı siyasi çözümü engelleyen terör unsurlarıdır. Terör unsurları arasında hiçbir ayrım yapmadan kararlılıkla hepsinin üzerine gitmek gerekiyor. Bu konuda Ürdün de Türkiye de aynı düşüncede. Gerek koalisyon güçleri gerek İran gerek Rusya gerek ABD bu faaliyetleri yaparken, mutlaka yakın iş birliği içerisinde olmaları gerekiyor. Türkiye olarak bunun temin edilmesi yönünde öncülük yapıyoruz, geçmişte yaşanan tatsız hadiselerin bir daha olmaması için.

Minbic tartışması

Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’ adı ile Suriye’ye yönelik operasyonda Bab’dan sonraki ‘hedef’ olarak açıkladığı Demokratik Suriye Güçleri’nin elindeki Minbic’le ilgili ABD’den son bir açıklama gelmişti.

Türkiye ve Suriye’de birlikte hareket ettiği ÖSO Minbic’e ilerlemeye çalışırken, Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, “Başkalarının ‘kurtarmak’ amacıyla buraya ilerlemesine gerek yok” demiş ve Minbic’e askeri birlikler gönderdiklerini duyurmuştu:

Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz. Bunu bir güvence ve caydırma misyonu olarak yapıyoruz, bu nedenle ek güçler getirdik.

Bu yeni bir çaba. İlk kez böyle bir şey yapmak zorunda kaldık; düşmanın Minbic’den temizlendiğinin açık bir sembolü olarak oraya yerleşiyoruz. Başkalarının ‘kurtarmak’ amacıyla buraya ilerlemesine gerek yok.

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım da dün Rusya ve ABD ile koordinasyon sağlanmadan Minbic kentine bir operasyon düzenlemenin sonuç vermeyeceğini, bu konuda ABD ve Rusya ile askeri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.