Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye’ye ‘açık’ Minbic mesajı: Askerlerimiz orada, başkalarının buraya ilerlemesine gerek yok

ABD’den Türkiye’ye ‘açık’ Minbic mesajı: Askerlerimiz orada, başkalarının buraya ilerlemesine gerek yok

HABER MERKEZİ – Türkiye ve Suriye’de birlikte hareket ettiği ÖSO Minbic’e ilerlemeye çalışırken, ABD’den kente asker gönderdiğini doğrulayan bir açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, “Başkalarının ‘kurtarmak’ amacıyla buraya ilerlemesine gerek yok” dedi.

ABD, Minbic’e asker gönderdiğini doğruladı.

Açıklama ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis’ten geldi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından geçtiğimiz yıl IŞİD’den kurtarılan ve hala DSG’ye bağlı Minbic Askeri Meclisi’nin denetiminde olan kente “açık bir caydırma ve güvence verme işareti” olarak ek güçler konuşlandırdıklarını belirten Davis, amaçlarının “farklı tarafların birbirine saldırmasını engellemek” olduğunu söyledi.

Davis şu ifadeleri kullandı:

Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz. Bunu bir güvence ve caydırma misyonu olarak yapıyoruz, bu nedenle ek güçler getirdik.

Bu yeni bir çaba. İlk kez böyle bir şey yapmak zorunda kaldık; düşmanın Minbic’den temizlendiğinin açık bir sembolü olarak oraya yerleşiyoruz. Başkalarının ‘kurtarmak’ amacıyla buraya ilerlemesine gerek yok.

Türkiye’nin açıklamaları

Türkiye, ‘Fırat Kalkanı’ adı ile Bab’da süren ve ‘sonuna gelindiği’ açıklanan operasyondan sonra Minbic’e gidileceğini açıklamıştı.

Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok kez Rakka’ya ve Demokratik Suriye Güçleri’nin elindeki Minbic’e ilerleyeceklerini söylemişti.

Erdoğan, 17 Şubat’ta Suudi Arabistan’ın El Arabiya kanalına yaptığı açıklamada Bab’tan sonra sırada Minbic’in olduğunu söylemiş, en son da Pakistan ziyareti öncesinde havaalanında açıklamalar yapmış ve şöyle konuşmuştu:

Şimdiki safha daha önce belirlediğimiz Münbiç’tir. Münbiç Araplar’a ait olan bir yerdir. PYD ve YPG’nin değildir. Biz bunu Amerikalı dostlarımıza söyledik; Fırat’ın doğusuna PYD, YPG’nin geçmesi gerekir dedik. Onlar geçti, geçiyor dediler. Ama halen geçmiş değiller. Oraya Münbiç’in yerel halkının gelmesi lazım.