Ana SayfaGüncelABD’li komutandan TSK’ya: Rakka’ya giden gücü ve işleri engellememeli

ABD’li komutandan TSK’ya: Rakka’ya giden gücü ve işleri engellememeli

HABER MERKEZİ – ABD’li komutan Stephen Townsend, TSK’ye “koalisyonun Rakka için hazırlık gücünü ve işlerini engellememeyi dikkate almaları” uyarısında bulundu.

ABD ordusunun Irak’ta bulunan en üst düzey komutanı General Stephen Townsend, ABD Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen ve Bağdat’tan telekonferans aracılığıyla katıldığı basın toplantısında konuştu.

TSK’ya ‘uyarı’

Bab’ın kurtarılması ve IŞİD’e karşı mücadeleden söz eden ABD’li komutan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye’de birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine bazı uyarılarda bulundu.

IŞİD’e karşı mücadeleye odaklanma çağrısı yapan ABD’li komutan, TSK ve ÖSO’ya koalisyonun Rakka için “hazırlık gücünü ve işlerini engellememeyi dikkate almaları” uyarısında bulundu.

Bab’ın Kuzey Suriye’de bazı büyük kentlere ulaşmada önemli bir yer olduğunu kaydeden Townsend, şunları söyledi:

Ekim ayında Dabık’ın geri alınmasıyla IŞİD El Bab’ı lojistik, komuta ve kontrol merkezi olarak kullandı. IŞİD’in destek hatlarının kesilmesi ve liderlerinin bozguna uğratılması, Rakka’daki örgüt üyelerinin izole olmasını sağlayacak. IŞİD’in Suriye’de hareket yeteneğini, Avrupa’ya terörist ihracını daha da zorlaştıracak.

Türk güçleri Rakka’da olacak mı?

Townsend, “Türk güçlerinin Rakka operasyonuna katılmalarını bekliyor musunuz, yoksa göz ardı mı edeceksiniz?” sorusuna verdiği yanıtta ise şu anda Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’nın izole edilmesi çalışmalarını sürdürdüğünü, bütün seçenekleri gözden geçireceklerini kaydetti:

Hangi güçlerin Rakka operasyonuna katılacağına ilişkin bütün seçenekleri göz önüne alıp değerlendireceğiz. Şimdilik hiçbir şey masadan kalkmış değil. Bu konulara göz atıp planlamak için hala zamanımız var, bunu tüm ortaklarımızla yapıyoruz.

“Kürtlerin Rakka operasyonuna katılmalarını bekliyorum”

Townsend, “Türk güçlerinin Rakka operasyonuna katılmalarını bekleyip beklemediği ve operasyona Kürt güçlerin katılıp katılmayacağı” sorusunu da, “Türk güçlerinin katılıp katılmayacağını kendileriyle hala tartışıyoruz. Sayıları ve katkıları ne olur bilmiyorum” diye yanıtladı.

ABD’li komutan, Kürtlerin operasyona katılımları konusunda ise şunları söyledi:

Evet, Kürtlerin Rakka operasyonuna katılmalarını bekliyorum. Gerçek şu ki Rakkalı Kürtler var, yerel Kürtler var, başka Kürtler var. Bunlar Suriyeli, Araplar, Kürtler, Türkmenler, hepsi Suriyeli ve Suriye’yi IŞİD’den kurtarmak için mücadele ediyorlar. Evet, Kürtlerin katılmalarını bekliyorum. Kimsenin Rakka’nın nüfus yapısını değiştireceğini de sanmıyorum.




Önceki Haber
Almanya'dan Erdoğan'a tek kelimeyle yanıt: 'Absürt'
Sonraki Haber
Yaşamını yitiren 11 öğrenci için 11 kadın yazar yazdı: Aladağ için 'okuma tiyatrosu'