Ana SayfaGüncelAKP’nin kurucularından Yakış: Dünya Kürtleri konuşuyor, biz gündemden düşürdük

AKP’nin kurucularından Yakış: Dünya Kürtleri konuşuyor, biz gündemden düşürdük

HABER MERKEZİ – AKP’nin kurucu isimlerden Yaşar Yakış, Avrupa’yla yaşanan krizin sebeplerinden birinin Kürt sorunu olduğunu ifade etti, ‘çöken’ Dolmabahçe sürecine işaret ederek de “Dünya Kürt konusunu daha fazla ön plana çıkarırken, biz konuyu gündemden düşürdük” dedi.

AKP’nin kurucularından eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Avrupa’yla derinleşen krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu, bu krizin sebeplerinden birinin Kürt sorunu olduğunu söyledi.

dihaber’den Sedat Yılmaz’a konuşan Yakış, “Dünya Kürt konusunu daha fazla ön plana çıkarırken, biz konuyu gündemden düşürdük” dedi.

Türkiye’nin Kürt sorunundan kaynaklı dış politikada ‘sendelendiğini’ ifade eden Yakış, Kürt sorununu “180 yıllık sorun” olarak nitelendirdi.

‘Dolmabahçe Mutabakatı’na dikkat çeken Yakış, hükümetin Dolmabahçe süreciyle soruna doğru teşhis koyduğunu ancak bunun sonlandırılmasını anlamlandıramadığını söyledi.

Yine dünyanın Kürtleri “4 ülkede, 40 milyonluk tek devletsiz halk” olarak tanımlamaya başladığını sözlerine ekleyen Yakış, şöyle devam etti:

Dolmabahçe süreci çöktü. Ama dünyada aksi yönde işliyor. Dünyada bu konu daha düşük konuşulurken, biz Dolmabahçe ile yükselttik. Bunu güçlendirmemiz gerekirken, ters gelişme oldu. Yani dünyada Kürt konusu uluslararası ilişkilerin gündeminde daha da yükselirken, biz konuyu gündemden düşürdük.

Irak’ta kurulan Federe Kürdistan’a da dikkat çeken Yakış, Suriye’de de gidişat belli olmasa da aynı istikamette ilerleme olduğunu kaydetti:

Uluslararası ilişkilerin gündeminde bu konu, 10-15 sene öncesine nazaran daha ön plana çıktı. Dünyada böyle bir gelişme olurken, Türkiye’de de bir ara çok güzel bir adım atıldı, sonrasında rücu edildi. Cumhurbaşkanı’nın kuruculara verdiği bir yemekte dile getirdim; dünya bu işi daha fazla ön plana çıkarırken, Türkiye gündeminden düşürüyor. Buna dikkat etmemiz lazım. Biz bir politika oluştururken dünyadaki bu gidişatı göz önünde bulundurmazsak açıkta kalırız, yalnız kalırız.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ‘konuşturulması gerektiğini’ dile getiren Yakış, “Zaten Dolmabahçe öyle başladı. İşte İmralı’da hazırladığı metin burada Türkçe ve Kürtçe okundu. Bütün bunlar yapıldı, onun devam etmesi lazımdı” dedi.


PAYLAŞ:    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!       Yazdır
Önceki Haber
Üç belediyeye bir kayyum
Sonraki Haber
Immanuel Wallerstein: Direniş? Evet! Neden ve nasıl?