Ana SayfaDünyaAlmanya: Türkiye AB üyeliğinden her zamankinden daha uzak

Almanya: Türkiye AB üyeliğinden her zamankinden daha uzak

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türkiye’nin günümüzde AB üyeliğinden hiç olmadığı kadar uzak olduğunu” söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Der Spiegel dergisine konuşan Gabriel, Türkiye-Almanya ilişkilerinin kritik noktaya gelmesinden dolayı, Türkiye’nin AB üyeliği ihtimalinin giderek düştüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye’nin AB’ye tam üye olmasının “gerçekçi” olmadığını belirterek “Türkiye’nin günümüzde AB üyeliğinden hiç olmadığı kadar uzak olduğunu” söyledi.

Gabriel, “Çok net olarak ifade ettik; şayet Ankara, Almanya’nın hukuk düzenine riayet etmezse gerekli önlemleri her zaman alabiliriz ve de alacağız” ifadesini kullandı ve şunları sözlerine ekledi:

Bu sınırları aşanlar, siyasi görüşlerinin propagandasını ülkemizde yapabileceklerini sanmasınlar.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, şayet Almanya’ya yönelik sarf edilen sözlere dikkat etmezlerse Türk siyasetçilerin Almanya’ya girişlerinin de yasaklanabileceğini söyledi.

Ne olmuştu?

16 Nisan’da yapılacak ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu için Almanya’da Türkiyeli siyasetçilerin katılımıyla düzenlenecek bazı seçim etkinliklerinin iptal edilmesi Türkiye hükümetinin tepkisine yol açmış, Almanya ve Türkiye arasında ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’nın kararını Nazi dönemi uygulamalarına benzetmişti.