Ana SayfaDünyaAlmanya Türkiye’ye silah satışını reddetti: ‘Halka karşı kullanılmasından endişeliyiz’

Almanya Türkiye’ye silah satışını reddetti: ‘Halka karşı kullanılmasından endişeliyiz’

HABER MERKEZİ – Almanya hükümetinin Türkiye’ye 2016’nın başından bu yana 11 kez silah satışı gerçekleştirmeyi reddettiği ortaya çıktı. Gerekçe olarak da “silahların halka karşı kullanılmasından endişe edilmesi” gösterildi.

Almanya hükümetinin NATO müttefiki Türkiye’ye 2016 yılının başından bu yana tam 11 kez silah satışı gerçekleştirmeyi reddettiği ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung ve Alman Haber Ajansı dpa’nın Ekonomi Bakanlığı’nın verdiği yanıta dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin hafif silahlar, cephanelik ve diğer silahlanma malzemelerine ilişkin Türkiye’den gelen başvuruların geri çevirdi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Machining tarafından soru önergesine verilen yanıtta Türkiye’deki insan hakları durumunun silah satışının gerçekleşmemesi kararında önemli rol oynadığı kaydedildi.

Yanıtta Almanya hükümetinin, Türkiye’deki darbe girişiminden bu yana silahların özellikle “Kürt sorunu ve diğer iç problemleri bastırmak için halka karşı kullanılmasından endişe ettiği” vurgulandı.

Almanya hükümeti NATO ve AB üyesi ülkelere silah satışı yapılmasına genellikle onay veriyor. Satış sadece istisnai durumlarda özellikle siyasi gerekçelerle geri çevrilebiliyor.

Dolayısıyla NATO üyesi olan Türkiye’ye silah ihracatının kısıtlanması nadir rastlanan bir durum.


Kaynak: DW Türkçe