Ana SayfaGüncel“Almanya’dan alınan silahlar ‘Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında’ kullanıldı mı?”

“Almanya’dan alınan silahlar ‘Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında’ kullanıldı mı?”

HABER MERKEZİ – Son dönemde Türkiye’nin silah ihracatı için yaptığı başvuruların Almanya tarafından reddedilmesini Başbakan Binali Yıldırım’a soran HDP, “Almanya’dan alınan silahlar ‘Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında’ kullanıldı mı?” sorusuna yanıt istedi.

Almanya Hükümetinin 2010 yılından bu yana 19 kez Türkiye’ye silah sevkiyatına onay vermemesi Meclis’in gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ali Atalan, Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı’nın, Almanya’da Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Jan van Aken’in soru önergesini yanıtlaması ile ortaya çıkan, silah ihracatı için yapılan başvuruların reddedilişini Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

ÖnergedeAlmanya hükümetinin Türkiye’ye silah satışı gerçekleştirmeyi reddetmesine gerekçe olarak “silahların halka karşı kullanılmasından endişe edilmesi”nin gösterildiği hatırlatıldı.

Konuyla ilgili haberlerin doğru olup olmadığını soran HDP’li Atalan, ayrıca Yıldırım’dan şu sorulara da yanıt vermesini istedi:

  • Türkiye, Almanya’dan ne tür silah, mühimmat ve zırhlı araç almaktadır?
  • Almanya’nın sevkiyatına onay vermediği silah, mühimmat ve zırhlı araç sayısı kaçtır, türü nedir?
  • Almanya’nın bu ambargosu sonrası, Almanya’dan alınan ve arızalan veya yedek parçaya ihtiyaç duyulan silahlar ve zırhlı araçlar için nasıl bir yol izlenecektir?
  • Türkiye’ye silah ambargosunun bundan sonra da devam edeceği bilgileri doğru mudur?
  • Almanya tarafından silah sevkiyatına onay verilmemesinin NATO üyeleri arasında alışılmadık bir uygulama olduğu göz önüne alındığında, Almanya’nın böyle bir karar almasının nedeni nedir?
  • Almanya’dan alınan silahların “Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında” kullanıldığı bilgisi doğru mudur?
  • Söz konusu silah ambargosunun, son günlerde gergin olan Türkiye-Almanya ilişkileri ile bağlantısı nedir?
  • Almanya’nın aldığı bu kararları uygulayan başka NATO ülkeleri var mıdır?
  • Başka AB ülkelerinin de Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması söz konusu mudur?

Reddedilen başvurular

Almanya’da Bakanlık verilerine göre 2010-2015 yılları arasında Türkiye’nin yaptığı 8 başvuru reddedildi.

Ekonomi Bakanlığı ise geçtiğimiz günlerde son 4 ayda Türkiye’ye silah ihracatı için yapılan başvuruların 11 kez reddedildiğini açıkladı.