Ana SayfaÇalışma YaşamıAntep’te mülteci çocuklarda çalışma yaşı 5’e kadar indi

Antep’te mülteci çocuklarda çalışma yaşı 5’e kadar indi

HABER MERKEZİ – Ülkelerindeki savaştan kaynaklı Antep’e sığınan Suriyeli çocuklarda çalışma yaşı 5’e kadar indi. Tekstil atölyelerinde yaşları 5 ile 10 arasında değişen çocuklar günlüğü 5 liraya çalıştırılıyor.

Türkiye’ye sığınan 3 milyon Suriyeli mültecinin 325 bin 140’ı Antep’te yaşıyor. Bunların yarısından fazlası ise çocuklardan oluşuyor.

Suriye’deki savaştan kaynaklı Antep sokaklarında statüsüz ve geleceksiz yaşamak zorunda bırakılan mülteci çocuklar, işverenler için ucuz iş gücü oldu.

Erkek çocukların fırın, atölye, bakkal gibi yerlerde, kız çocuklarının ise daha uzun saatlerce ev içinde çalışıyor.

Şahin Bey ilçesi Vatan mahallesindeki çocuklar hafif tekstil, fermuarcılık, boncuk işleme gibi yan tekstil işleri de yapıyor.

20 pantolon karşılığında 5 lira

3 yıl önce Halep’te evlerinin yıkılmasının ardından 7 kardeşi ile Antep’e sığınan A.M. kentteki işçilik yapan çocuklardan biri.

dihaber’de yayımlanan Arjin Dilek Öncel ve Beritan İrlan imzalı habere göre, bir bodrum katında yaşam mücadelesi veren M. ve kardeşlerinin 2 yıl önce evlerine yakın bir tekstil atölyesi ile anlaşarak, kot üzerine boncuk işlemeye başladı.

Okumak istediğini, ancak 75 liralık servis ücretini karşılayamadıkları için vazgeçtiğini dile getiren M. kendi imkanlarıyla harfleri öğrenerek okuma yazmayı sökmeye çalışıyor.

4 pantolonun cep kısmına taktığı boncuklar için sadece 1 lira kazandığını anlatan M., günde 20 pantolon yaparak 5 lira kazanıyor.

Parayı ailesine veren M., sabah 9.00’dan saat 14.00’e kadar çalıştığını söyledi. 300 lira olan bodrumun kirasını ödeyebilmek için ailesine günlük 5 lira katkı sağlıyor.

M., her şeye rağmen okumaya olan isteğinden ise vazgeçmiş değil.

Çalışma yaşı 5’e indi

Yine 3 yıl önce Halep’ten gelen 5 yaşındaki Ş. Ş. A., halası ile birlikte derme çatma evlerinin salonuna serdikleri tekstil ürünlerinin iplerini temizleyerek günlük 5 lira kazanıyor.

Halası ve yaşıtları olan kuzenleriyle çalışan A., iplerini temizlediği 4 çocuk pantolonunun karşılığında 1 lira alıyor.