Ana SayfaEkolojiAsbest tehlikesi Meclis gündeminde: ‘Ankara’daki herkes tehdit altında’

Asbest tehlikesi Meclis gündeminde: ‘Ankara’daki herkes tehdit altında’

HABER MERKEZİ – Ankara’da yüzde 15 ile yüzde 40 arasında kanserojen asbestin en tehlikelisinin tespit edildiğinin uzmanlarca duyurulmasının ardından konuyu Meclis’in gündemine taşıyan HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Ankara’da bulunan herkes bunun tehdidi altında. O yüzden hafife alınmaması gerekir” dedi. Kürkçü, kimyasal tehdide neden olan yıkımdan ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in sorumlu olduğunu belirtti ve “Nerede tehlikeli bir şey varsa arkasında Gökçek var” dedi.

Ankara’da geçtiğimiz günlerde 350 ton asbest barındıran havagazı fabrikasının hiçbir önlem alınmadan yıkılması büyük tepki toplamıştı.

Başkentteki bu asbest tehlikesi Meclis’in gündemine taşındı.

Meclis Genel Kurulu’nda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü,  şunları söyledi:

Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşların, Dünya Sağlık Örgütünün, Uluslararası Çalışma Örgütünün, asbestosun hiçbir zaman inşaatlarda, kent yaşamında, sanayide kullanılmaması gerektiği konusunda hükûmetlere yönelik çok açık direktifleri var.

Ankara Belediyesinin belediye hizmetlerini gerçekleştirirken gözettiği temel ilkenin halka hizmet ve halkın yararı değil, kârlılık ve gelir gibi ilkeler olduğunu biliyoruz.

Havagazı fabrikasının bu kadar palas pandıras yıkıma girişilmesinin nedeni de çok açık: Yeni bir rant alanı açılması. Bunun için işçi sağlığı, halk sağlığı hiçe sayılarak bu adımlar atılmıştır.

Bunun yalnızca o gün orada çalışmakta olan işçiler için bir risk kaynağı olduğuyla da yetinmememiz gerekir. Çünkü asbest liflerinin büyük bir hızla yayılma ve kaynağından çok daha uzağa gitme kabiliyeti vardır. Dolayısıyla çok daha geniş bir çevreyi etki altına alacağı ortadadır. Asbest lifleri dağılırken üzerine konduğu, nefes borularına girdiği insanları partilerine, sınıflarına göre ayırt etmiyor.

AKP’li yurttaşlarımız da bunun tehdidi altındadır, Cumhuriyet Halk Partili yurttaşlarımız da. Ankara’da bulunan herkes bunun tehdidi altında. O yüzden hafife alınmaması gerekir.

Tehdide neden olan yıkımın, Ankara Belediyesinin ihmali olduğunu vurgulayan Kürkçü, bunun sorumlusunun da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olduğunu söyledi:

Aslında Melih Gökçek Başkanlığındaki Ankara Belediyesinin bu anlamda oluşturduğu geniş bir deneyim alanı var. Melih Gökçek’in belediyesine baktığımız zaman insan sağlığına, kamu yararına aykırı bir faaliyetten şüphelenmek için her türlü sebebimiz var. Sadece belediye hizmetleri alanında değil, üstüne hiç vazife olmayan alanlarda da öncü rol oynuyor. Çeşitli sivil silahlanma girişimleri gibi. Nerede hayatı tehdit eden, nerede sağlığı tehdit eden bir şey varsa onun arkasında bir belediye faaliyeti görmek son derece tuhaf. Belediyenin biricik işi tam tersini gerçekleştirmekken ne yazık ki bunlara tanık oluyoruz. Bu yıkım, Melih Gökçek’in halk sağlığına karşı faaliyetler portföyünün içerisinde sadece bir anıdır. Ankara Belediyesi hakkında daha genel bir görüşmeye ihtiyacımız vardır.

Ne olmuştu?

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası, Ankara’daki Havagazı Fabrikası alanında özel bir firmaya yaptırdığı asbest yüzey ölçümlerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Tok Sokak Dış Duvar üstünden, Enerji SA mescit arkasından ve sahada çalışma yapılan 2 kepçeden alınan numunelerde yüzde 15 ila yüzde 40 arasında asbest türünün en tehlikesi olan amphibole tespit edildiğini bildirmişti.

Candan, asbestin hiçbir koruma önlemi alınmadan söküm işlemi gerçekleştiren iş makineleri ve hafriyat kamyonlarıyla tüm Ankara’ya yayıldığını da duyurmuştu.

Candan, “Halkın sağlığını tehlikeye atmak” ile suçladığı Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in görevden alınmasını istemişti.

  Ankara'da kimyasal tehdidi: Asbestin en tehlikelisi tespit edildi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayyumların ilk hedefi kadın kurumları: İşte kapatılan 52 kadın merkezi
Sonraki Haber
Avrupa Konseyi'nden AYM uyarısı ve AİHM'e 'doğrudan başvuru' için yeşil ışık