Ana SayfaDünyaAstana’da üçüncü tur: Kürtler yine yok, ‘muhalifler’ çekildi

Astana’da üçüncü tur: Kürtler yine yok, ‘muhalifler’ çekildi

HABER MERKEZİ – Astana’daki Suriye görüşmelerinde üçüncü tur başlarken Suriye’deki silahlı ‘muhalif’ grupların delegasyon temsilcisi Osama Abu Zaid, görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.

Suriye’deki silahlı grupların delegasyon temsilcisi Osama Abu Zaid, bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayan barış görüşmelerine katılmayacaklarını açıkladı.

Osama Abu Zaid, geçtiğimiz Aralık ayında Türk-Rus aracılığı ile yapılan ateşkese işaret ederek, “bu ateşkesin alabildiğince ihlal edilmesinin Rusya’nın başarısız olması dolayısıyla muhaliflerin görüşmelere katılmayacağına ilişkin nihai karara vardığını” söyledi.

Kesin kararımız Rusya’nın ve desteklediği Suriye rejiminin sivillere karşı işlediği suçlardan dolayı görüşmelere katılmamaktır.

Ayrıca bu kararın Türkiye’ye iletildiği de belirtildi.

Sultan Murat Tugayları’ndan Rusya’ya suçlama

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’de desteklediği Sultan Murat Tugayları’nın komutanı Albay Ahmed Osman “yakın zamanda muhaliflerin Rusya’dan garantör olarak ateşkes ihlalleri için girişimde bulunması talebi için yanıt beklediğini” bildirmişti.

Osman da “Şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadı” dedi ve “Rusya’nın muhaliflerin hakim olduğu bölgelerde Suriye ordusuyla birlikte sivillere saldırdığını” ifade etti.

Astana görüşmeleri

İran, Rusya ve Türkiye’nin garantörlüğünde düzenlenen Suriye görüşmelerinin 3. turunun Birleşmiş Milletler ve Rusya heyeti arasındaki ikili görüşme ile bugün başladı.

Astana görüşmelerinin ilk turu 23-24 Ocak, ikinci turu ise 15-16 Şubat’ta düzenlenmişti.

Silahlı ‘muhalefet’ ile Suriye rejiminin dolaylı olarak görüştüğü Astana’da, Rusya’nın hazırladığı sonuç bildirgesi Türkiye tarafından da kabul edilmişti.

Ateşkes koşullarına ilişkin maddelerin ele alındığı sonuç bildirgesinde, Türkiye ilk kez El Nusra’nın da ‘terörist bir organizasyon’ olarak ilan edilmesini kabul etmişti.

Suriye’deki en etkin grup olan PYD temsilcileri ise Türkiye’nin de engellemesi nedeni ile toplantıda yer almamıştı.