Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi’nden AYM uyarısı ve AİHM’e ‘doğrudan başvuru’ için yeşil ışık

Avrupa Konseyi’nden AYM uyarısı ve AİHM’e ‘doğrudan başvuru’ için yeşil ışık

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye’deki tutuklu gazeteci ve milletvekillerinin yaptığı bireysel başvuruları ivedilikle ele almasını istedi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, AİHM’nin AYM’yi “etkin iç hukuk yolu” olarak görmekten vazgeçebileceğini ve dosyaları incelemeye başlayabileceğini de bildirdi. Öte yandan Türkiye’de tutuklanan Die Welt muhabiri Deniz Yücel hakkında açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Karar siyasi değil” dedi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Strasbourg’ta bir araya geldi.

DW Türkçe’nin haberine göre görüşmede, Türkiye’de tutuklu gazeteci ve parlamenterlerin durumu ele alındı ve Avrupa Konseyi’nin bu konuyla ilgili rahatsızlığı Bakan Bozdağ’a “açık dille” ifade edildi.

Jagland görüşme sonrası yaptığı açıklamada, tutuklu gazeteci ve parlamenterlerin durumunun Türkiye’deki mahkemeler tarafından ele alınacağını, ancak bu kişilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurma haklarının da bulunduğunu bildirdi.

“AİHM, AYM’yi ‘etkin iç hukuk yolu’ olarak görmekten vazgeçebilir”

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, gazeteci ve parlamenterlerin uzun süredir devam eden tutukluluk durumlarını “kritik” olarak tanımladı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu dosyaları en kısa sürede ele almaması halinde, AİHM’nin “muhtemelen” AYM’yi “etkin iç hukuk yolu” olarak görmekten vazgeçebileceğini ve dosyaları incelemeye başlayabileceğini bildirdi.

Tutuklu vekil ve gazeteciler

Türkiye’de farklı kurumların verilerine göre en az 84 en çok 154 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtiliyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eşbaşkanları dahil 13 milletvekili de tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.

  HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM'e başvurdu

Bozdağ’dan Deniz Yücel açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Jagland’la görüşmesinin ardından Avrupalı basın mensuplarının Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in Türkiye’de tutuklanmasına ilişkin sorusuna, şu yanıtı verdi:

Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Kişilerle ilgili bir soruşturma kovuşturma bağımsız ve tarafsız Türk yargısı tarafından yapılır. Sorduğunuz kişiyle ilgili kararı da tarafsız bağımsız Türk yargısı vermiştir. Bu kararlar itiraza tabii kararlardır ve kendi içerisinde kabul etmeyenlerin başvuracağı etkili başvuru yolları vardır.Bunların hepsini yargı makamları değerlendirecektir. Bunlar bağımsız Türk yargısının verdiği kararlardır. Siyasi kararlar değildir.

  Tutuklu Die Welt muhabiri Deniz Yücel'den mektup
  AB’den Türkiye'ye Deniz Yücel tepkisi