Ana SayfaEkonomiBir ‘yaptırım’ izahı da Şimşek’ten: Hollandalı ticaret erbabı ve iş alemiyle en ufak sorun yok

Bir ‘yaptırım’ izahı da Şimşek’ten: Hollandalı ticaret erbabı ve iş alemiyle en ufak sorun yok

HABER MERKEZİ – Kriz sürerken Hollanda’ya herhangi bir ticari yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Hollanda halkıyla, ticaret erbabıyla veya iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hollanda’yla yaşanan kriz ve ‘yaptırım’ konusuyla ilgili konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Ukrayna İş Forumu’nun ardından ‘herhangi bir ticari yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına’ ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, “Hollanda halkıyla, ticaret erbabıyla veya iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak” dedi.

Şimşek’in açıklaması şu şekilde:

Hükümet olarak ne Hollanda halkına yönelik ne de iş alemine yönelik herhangi bir sorunumuz var. Sorun; Hollanda hükümetinin demokrasiyle, Avrupa’nın ilke ve değerleriyle uymayan tutum ve davranışlarıdır.

Dolayısıyla çok açık ve net olarak ifade edildi. Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla veya iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak.

‘Yaptırımlar’

Krizle birlikte ilkin Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada hükümetin kısıtlamalara gideceğini açıklamıştı.

Dört ‘yaptırım’ kararını sıralayan Kurtulmuş, Hollandalı diplomatların uçuşuna izin verilmeyeceğini duyurmuştu:

  • İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye’ye dönmesinin yasaklanmasına kararlaştırıldı.
  • Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı. Resmi ziyaretler için Türkiye’ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir.
  • Türkiye Hollanda’nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.
  • TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lağvedilmesi TBMM’ye tavsiye edilmesi kararı alındı.

Türkiye’nin bu ‘yaptırım’ kararıyla ilgili konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise “Türkiye’nin yeni açıkladığı yaptırımlar o kadar da kötü değil” demişti.

Kurtulmuş’un ardından ‘yaptırım’ konusuna ilişkin bir açıklama da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’den gelmişti. Zeybekçi, “Hiçbir ülke ile Hollanda dahil olmak üzere bu süreçte ekonomi ve ticari ilişkilerimiz masada olmayacak. Bunu Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum” demişti.

Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise krizin ardından konuşulan ‘yaptırımlara’ bir yenisini eklemiş ve İstanbul’la Rotterdam arasındaki ‘kardeş şehir’ anlaşmasını bitirdiklerini açıklamıştı.

  Erdoğan Hollanda’ya ‘yaptırımı’ açıkladı: Rotterdam'la 'kardeş şehir' anlaşmasını bitiriyoruz