Ana SayfaÇeviriBir Zapatista bildirisi: Kapitale karşı mülteciler için yüzde yüz Zapatista kahvesi

Bir Zapatista bildirisi: Kapitale karşı mülteciler için yüzde yüz Zapatista kahvesi

HABER MERKEZİ – Meksika’nın Chiapas dağlarındaki Zapatistaların, sınır dışı edilen mülteciler için başlattığı kampanya haberlere yansımıştı. Kampanyaya göre Zapatistalar ürettiği kahvelerden elde edilecek geliri, Meksika’ya geri gönderilen mültecilerle paylaşacak. Zapatist Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun bu kampanyayla ilgili bildirisini İspanyolca aslından Özge Kanlı Gazete Karınca için tercüme etti.


İspanyolcadan çeviren: ÖZGE KANLI


Meksika, Mart 2017

Dünyadaki Altıncı’ya*

Yoldaşlar:

Daha önce sizlere nasıl destek vereceğimizi bulacağımızı söylemiştik, bu yardım aynı zamanda duvarlar ile ayrıştırılan ve zülüm görenlerin direnişine ve isyanına sunulan bir destektir ve daha şimdiden küçük bir gelişmeye sahibiz.

Bir ton Zapatist kahvesi “Kapitalin duvarlarına karşı: direniş, isyan, dayanışma ve aşağıdan sola destek” ismindeki kampanyamız için hazır durumda.

Yüzde yüz Zapatista kahvesi. Zapatista topraklarında; Zapatistaların elleri ile işlendi; Zapatista’lar tarafından hasat edildi; Zapatista güneşinin altında kurutuldu, bu süreçte Zapatista değirmeni Zapatista’ların hatası yüzünden parçalandı, Zapatista’lar tarafından tamir edildi (çünkü mil yatağı Zapatista’lar tarafından yapılmamıştı); sonrasında da Zapatista’lar tarafından paketlendi, Zapatista’lar tarafından etiketlendi ve Zapatistalar tarafından gönderildi.

Bu ilk bir tonluk üretime 5 Caracol’un**, onlar ile birlikte İyi Yönetim Meclisleri’nin, Zapatista İsyankâr Otonom Belediyeleri’nin ve birçok topluluğun iş birliği ile ulaşıldı ve çoktan San Cristobal de Las Casas CIDECI-Uni Tierra’ya, Chiapas’a ve İsyankâr Meksikalılara ulaştırılmış durumda.

Bu Zapatista kahvesi mücadele içerisinde içildiğinde tadı daha güzel olur. Buraya üretimden paketlenmeye kadar geçen süreci anlatan küçük bir video ekliyoruz.

Ayrıca bir önceki paylaşımda Zapatista’ların katkısı ile hazırlanan çalışmaları sınıflandırıyor ve paketliyoruz, onları da aynı şekilde etkinliklerinizi desteklemesi için göndereceğiz.

Nisan ayındaki etkinliğe gönderebilmeyi umuyoruz ki dünyanın her köşesine, Altıncı’nın yani direnişin ve isyanın olduğu farklı yerlere taşınsın.

Umarız, sunulan bu ilk destek ile birlikte dünyanın bütün zulüm görenleri ve ayrımcılığa uğrayanlarına yardım etme çalışmaları başlar ve devam eder.

Belki yardımın nasıl dünyanın farklı köşelerine varacağını merak ediyorsunuzdur. Bu, bu üretim nasıl ortaya çıktı ise o şekilde olacak, organizasyon ile…

Ya da bu onları sadece bu yüzden organize olmayı hatırlatan bir şey değil, aynı zamanda -ve özellikle bugün- sadece sahip oldukları ten rengi, kültür, inanç, köken, tarih ve hayat için zulüm gören insanlara yardım etkinlikleri düzenlemeyi hatırlatan bir girişimdir.

Ve hepsi bu da değil, her zaman direnmenin, isyan etmenin, kavga etmenin ve organize olmanın gerekli olduğunu hatırlayın.

Ve bir de, dediklerimizin ne anlama geldiği nasıl söylenir onu soracağız, ama evet, siz onu anladınız:

!Fuck Trump!

(ve aynı anda diğerleri -ya da Rock Grandson, Macri, korkması için Rajoy, Putin, Merkel, May, Le Pen, Berlusconni, Jinping, Netanyahu, Esad ve onun ismini de ona seslenilmesi gerektiği gibi ekleyin, ya da duvarın kendisi artık yıkılması gerektiğini söyleyecektir, sanıyoruz ki bütün duvarlar mesajı almıştır.)

Bu birkaç ton kahvenin ve hakaretin ilkidir, nane değildir.***

Meksika Güneydoğu Dağlarından

İsyankâr İkinci Komutan Moises

İsyankâr İkinci Komutan Galeano


Notlar

*Altıncı Deklerasyonu benimseyenlere itafen söyleniyor. 28 Haziran 2005’te yayınlanan “Altıncı Deklarasyon”, Zapatistaların politikasında köklü bir değişimi işaret etmesi açısından önem arz ediyordu. Deklarasyonda, artık sadece Chiapas’ta yaşayan Maya halkının talepleri değil, Meksika’nın ve dünyanın bütün ezilenlerinin taleplerinin dillendirildiği görülüyordu. Deklarasyonda dünyayı değiştirmek üzere eyleme geçen bütün toplumsal hareketlere selam yollanıyor, Küba, Bolivya ve Ekvador hükümetlerine maddi-manevi her türlü yardımda bulunma çağrısında bulunuluyordu. Altıncı Deklarasyon’un en önemli duyurusu ise 2006 yılında yapılacak seçimlerde Zapatistaların yine hiçbir siyasi partiyi desteklemeyeceği ancak bunun yerine bütün Meksika’yı gezecek bir “Öteki Kampanya”yı başlatacağıydı. Daha ayrıntılı bilgi için Soner Torlak’ın aşağıdaki yazısına bakabilirsiniz. (e.n.)

  Zapatistalar: Salyangozun uzun yürüyüşü

** Caracol: Zapatistalar, inşa ettikleri Komünlere Caracol (Salyangoz) adını vermektedir. Caracol/Salyangozlar, Meksika yerli kültüründe “kalbe ve bilgiye açılan yolu, kalbin ve aklın dünyayı sırtlanmasını” temsil eden bu kavram aynı zamanda Meksika yerlilerinin “hayat” anlamında kullandıkları ilk kelime olma özelliğini de taşımaktadır. Salyangozun kabuğunun sarmallığı, helezonik yapısı ise Zapatistaların eylemlilik biçimine işaret etmektedir: Dönen, genişleyen ve yayılan fakat asla fasit daireler şekline bürünüp kendi içine hapsolmayan, dâhili ya da harici sınırları olmayan ve sürekli evirilen bir eylemlilik biçimine. Bkz. (e.n.)

*** Burada bir kelime oyunu yapılmıştır. Mentada: hakaret; Menta: nane. (ç.n.)

  Bir Zapatista bildirisi: Kıyamet