Ana SayfaDünyaBM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Kürt kentlerine girişimize hala izin verilmedi, çok ciddi belgeler geliyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri: Kürt kentlerine girişimize hala izin verilmedi, çok ciddi belgeler geliyor

HABER MERKEZİ- BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein, Türkiye’de darbeyle mücadelenin seçilmişlerin tutuklanması ve görevlerinden alınması, gazeteci ve hukukçuların tutuklanması gibi ciddi insan hakları ihlallerine gerekçe olamayacağını söyledi. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Kürt kentlerine BM heyetinin girişine hala izin verilmediğini belirten Hussein, bölgede yaşanan yüzlerce ölüm ve şiddete dair çok ciddi belge ve bilgilerin geldiğini de söyledi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) 34. İnsan Hakları Oturumları Cenevre’de ikinci haftasında çeşitli etkinliklerle devam ediyor. 24 Mart’a kadar sürecek olan oturumlarda bugün BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein yıllık insan hakları raporunu açıkladı.

Hussein raporda Türkiye’de yaşananlara da yer verdi.

Hussein, Türkiye’de bombaların ve sivillere yönelik saldırıların can almaya devam ettiğini belirterek, sivillere yönelik saldırıları kınadığını söyledi.

‘Darbeyle mücadele insan hakları ihlallerine gerekçe olamaz’

Türkiye’nin “terörle mücadele” ve darbe girişimi sonrası tedbir almasını anlayabildiğini ifade eden Hussein bu durumun on binlerce insanın işten çıkarılması, seçilmişlerin tutuklanması ve görevlerinden alınması, gazeteci ve hukukçuların tutuklanıp yargılanması veya işten çıkarılması gibi ciddi insan hakları ihlallerine gerekçe olamayacağını kaydetti.

‘Referandumla ilgili kaygılar var’

Nisan ayında yapılacak olan referandum ile ilgili ciddi eleştiri ve kaygıların olduğunun da altını çizen Hussein, söz konusu referandumun, şeffaf ve hukuka saygılı bir biçimde yapılması gerektiğini ve tartışmaların açık ve baskıya maruz kalmayacak bir şekilde yürütülebilmesinin garanti altına alınması gerektiği söyledi.

‘Çok ciddi belgeler var’

Türkiye’de Kürt kentlerinde yaşananların insan hakları açısından derin bir rahatsızlık yarattığını sözlerine ekleyen Hussein, BM İnsan Hakları Komiserliği’ne bağlı heyetin bölgede inceleme yapmasına hala izin verilmediğini vurguladı.

Kurulan birime bölgede yaşanan yüzlerce ölüm ve şiddete dair çok ciddi belge ve bilgilerin geldiğini kaydeden Hussein, yakın zamanda konuyla ilgili detaylı bir raporun kendi birimi tarafından açıklanacağını dile getirdi.