Ana SayfaDünyaBM’den YPG ve DSG açıklaması: ‘Etnik temizlik yaptıklarına’ dair bir bulguya rastlamadık

BM’den YPG ve DSG açıklaması: ‘Etnik temizlik yaptıklarına’ dair bir bulguya rastlamadık

HABER MERKEZİ – BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye’deki insan hakları ihlallerine ilişkin raporunda YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin ‘etnik temizlik yaptığına’ dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin etnik temizlik yaptığına dair herhangi bir bulguya ulaşılmadı” ifadesine yer verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Suriye’deki hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

Raporda Türkiye hükümeti tarafından sıkça dillendirilen YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Arap bölgelerinde “etnik temizlik yaptığına” dair iddialara ilişkin de bir bölüm yer aldı.

İddiaların aksine YPG ve DSG’nin bölgede etnik temizlik yaptığına dair bir bulguya ulaşılamadığını belirten BM, her iki yapının da IŞİD’den kurtardığı bölgelerde güvenliği sağladığı ve sivillerin geri dönmesi için adımlar attığını kaydetti.

BM raporunun ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi:

Minbic bölgesinde ve Tişrin bajarı civarında IŞİD örgütü çok sayıda bomba yerleştirdi. Demokratik Suriye Güçleri ise, bölgenin güvenliği ve orada yaşayan insanların yaşamı için bazı tedbirler aldı. Bir süre sonra, bölgede güvenlik sağlandı ve sivillerin geri dönmesi için adımlar atıldı.

Araştırmalarımız sonucunda, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin etnik temizlik yaptığına dair herhangi bir bulguya ulaşılmadı. YPG’nin bölgenin demografisini değiştirdiğine dair bir delil bulamadık. YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin insan haklarını ihlal ettiklerine tanık olmadık.