Ana SayfaGüncelBritanya Parlamentosu’nun raporu: ‘Gülen hareketi darbe girişiminden tamamıyla sorumlu olmayabilir’

Britanya Parlamentosu’nun raporu: ‘Gülen hareketi darbe girişiminden tamamıyla sorumlu olmayabilir’

HABER MERKEZİ – Alman İstihbarat Servisi Şefi Bruno Kahl’ın Türkiye’deki darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen’in bulunduğuna dair bir ‘kanıt görmediklerini’ söyleyerek, “Türkiye, çeşitli açılardan bizi buna ikna etmeye çalıştı, anca henüz bunu başarabildiği söylenemez” açıklamasının ardından benzer bir tutum da Britanya Parlamentosu’ndan geldi. Parlamento’nun Dış İlişkiler Komitesi’nin hazırladığı raporda “Darbe girişiminin arkasında topyekun Gülen olmayabilir” vurgusu yapıldı.

Britanya Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nin hazırladığı raporda ‘darbe girişimine dair yeterli bilgiye sahip olmasalar’ da Gülen Cemaati’nin topyekun bu darbeden ‘sorumlu olamayacağı’ yorumu yapıldı.

Raporda, Gülenci’lerin girişimin bir parçası olduğu ancak hareketin topyekun olarak etkin ve sorumlu olduğunun söylenemeyeceği ileri sürüldü.

Diken’deki habere göre Komitenin hazırladığı raporda ayrıca, Theresa May hükümetinin Türkiye’yle ticari ilişkilerin geliştirilmesine yönelik kurmaya çalıştığı iyi ilişkilerinin Britanya’nın insan hakları açısından imajına zarar vereceği de belirtildi:

İki ülkenin ortak değerlerden ziyade ortak çıkarları olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye’yle ticari ilişkiler geliştiren Britanya’nın insan haklarını ikinci plana attığı yönünde görüşlere neden olabileceği konusunda hükümet uyarıldı.

May, ocak ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında 100 milyon sterlinlik bir savunma anlaşmasına imza atmıştı.

Ayrıca raporda, Türkiye’de OHAL döneminde kamudan yapılan ihraçların ülkenin itibarını, ekonomisini, Britanya’yla ticari ilişkilerini ve IŞİD gibi ortak düşmanlara karşı ordunun savaşma kapasitesini olumsuz yönde etkilediği de belirtildi.

Hükümet’ten rapora tepki

Britanya Parlamentosu’nun raporuna Hükümet’ten ilk tepki ise Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’ten geldi:

Bu tip raporlarda ya bizim görüşlerimiz hiç alınmıyor ya da alındıktan sonra bir kenara bırakılıp tek taraflı yazılıyor.

Alman İshibaratı da ‘İkna olamadık’ demişti

Alman İstihbarat Servisi (BND) Şefi Bruno Kahl da “Darbenin arkasında Gülen’in olduğuna ikna olmadık” demişti.

Almanya istihbaratı başkanının açıklamalarına yanıt veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise şunları söylemişti:

Kahl’ın 15 Temmuz darbe teşebbüsünde FETÖ izine rastlanmadığını ya da Türkiye’nin FETÖ’nün bu işin arkasında olduğuna dair ifadelerinin inandırıcı, ikna edici olmadığını söylediği cümleler gerçekten hiçbir şekilde kabul edilebilir değildir. FETÖ’nün bu işin arkasında olduğunun ispat edilebilmesi için 250 kişinin değil 250 bin kişinin mi ölmesi gerekirdi?

  Alman istihbaratının 'şüphesi' var: Darbenin arkasında Gülen'in olduğuna ikna olmadık
  Kurtulmuş'tan Gülen konusunda 'ikna olmayan' Alman istihbaratına tepki

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Michael Rubin'in 'Erdoğan yolun sonuna geldi' mesajı için Cem Küçük 'Ciddiye alınmalı' dedi
Sonraki Haber
Cezaevlerindeki açlık grevi sürüyor, tutukluların durumu kötüye gidiyor